Hrebenciuc Jr., noul membru din conducerea SIF Moldova, are notorietate si afaceri ratate

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 14:05
2990 citiri
Hrebenciuc Jr., noul membru din conducerea SIF Moldova, are notorietate si afaceri ratate

Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a obtinut un fotoliu in Consiliul de Administratie al SIF Moldova (SIF2), in urma alegerilor din 4-5 aprilie, unde au mai candidat si alte nume celebre.

SIF Moldova, care administreaza active de aproape 1,2 miliarde de lei (260 de milioane de euro) si detine rezerve de 90 de milioane de lei (20,5 milioane de euro), a atras in cursa pentru un loc in Consiliul de Administratie si pe actualul presedinte, Costel Ceocea, pe vicepresedinte, Liviu Doros, pe Horia Ciorcila, directorul Bancii Transilvania, dar si pe Radu Hanga seful fondurilor de investitii BT sau pe Valentin Ionescu, fostul director general al BVB.

Andrei Hrebenciuc a devenit la 28 de ani cel mai tanar membru in consiliul de administratie al unui SIF, chiar daca nu are experienta in piata de capital romaneasca.

Fiul politicianului Viorel Hrebenciuc este, incepand cu acest an, si lector universitar in cadrul ASE Bucuresti. De altfel, el este si doctor in Economie.

Experienta de afaceri: firme radiate si fara profit

Andrei Hrebenciuc este sau a fost actionar la mai multe firme, multe dintre ele radiate. Tanarul membru al Consiliului de Administratie SIF Moldova, a invesit cu precadere in domeniul modei, dar si in agricultura.

Moda, un domeniul falimentar. Spre exemplu, el figureaza ca actionar la Vero Moda Fashion SRL (radiata in 2007), la Vlad Family Fashion (radiata in 2007), Moda Zilei Group 2004 (radiata in 2007). Pentru niciuna dintre aceste firme nu a fost depus bilant financiar-contabil.

Afaceri din agricultura. Hrebenciuc Jr. este actionar si la firme din agricultura, cum ar fi Confrig Serv SRL, unde detine 0,4%. Potrivit informatiilor de la Registrul Comertului, aceasta firma nu a inregistrat rezultate financiare in 2011, dupa ce in 2010 inregistrase o pierdere bruta de 105 lei.

Consultanta pentru afaceri. Fiul lui Viorel Hrebenciuc s-a descurcat mai bine in domeniul consultantei pentru afaceri si management. Spre exemplu, firma Private Future Consulting, pe care o detine integral, a avut un profit net de peste 29.000 de lei in 2011 si o cifra de afaceri de 717.000 lei. La nivelul anului 2012 nu exista inregistrari cu privire la situatia financiara a acestei companii, care are cinci angajati.

In 2010, insa, firma Private Consulting inregistrase un profit net de peste 237.000 de lei, la o cifra de afaceri de 852.000 de lei.

Andrei Hrebenciuc a mai fost actionar la firma La Magic Roma SRL, cu o participatie de 50%, pentru care nu exista inregistrari financiar contabile.

La Downtown Center SRL, firma aflata inca in functiune, tanarul membru al CA SIF Moldova detine o participatie de 35%. Compania are ca activitate principala inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate si a inregistrat un profit net de 5.300 de lei in 2011, la o cifra de afaceri de 31.500 de lei. Firma nu a depus bilantul financiar contabil pentru 2012.

Cum a facut trecerea spre SIF Moldova

"Aveam de mult in cap sa fac pastul asta catre piata de capital si am considerat ca alegerile de la SIF-uri sunt o mare oportunitate", a spus Andrei Hrebenciuc in cadrul emisiunii ZF Live.

"Am ales SIF2 pentru ca, spre deosebire de celelalte, mi se pare foarte bine pozitionat. Neavand foarte multe companii nelistate ai o marja foarte mare de manevra pe piata de capital".

Hrebenciuc Jr. a spus ca principalul atu pe care l-a avut in cursa pentru un loc in Consiliul de Administratie al SIF Moldova a fost independenta fata de actionari.

"Nu stiu cata lume cunoaste ca peste 70% din membrii Consiliilor de Administratie ale companiilor care sunt incluse in indicele S&P 500 sunt independenti", a declarat Andrei Hrebenciuc, citat de Hotnews.

Potrivit acestuia, SIF Moldova va trebui sa devina, in urmatorii patru ani, cel mai bine cotat SIF din Romania. In prezent, cel mai bine cotat este SIF 5, cu active de peste 1,5 miliarde de lei.

"SIF 2 are o expunere relativ ridicata pe sectorul financiar, care nu cred ca are un viitor foarte bun in urmatorii doi, trei ani", a spus Andrei Hrebenciuc.

Acesta a spus ca in urmatorii ani estimeaza ca SIF-urile vor incepe sa participe impreuna la proiecte de investitii care sa sustina economia Romaniei.

SIF Moldova detine trei milioane de actiuni la Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, un pachet de 2,3% din actiunile BRD-SG si 5% din capitalul Bancii Transilvania.

Andrei Hrebenciuc nu a putut fi contactat pentru a comenta viitoarea sa strategie de lucru in consiliul SIF Moldova. De asemenea, nici conducerea SIF Moldova nu putut fi contactata, pentru a explica modul in care au fost aplicate criteriile de selectie ale membrilor Consiliului de Administratie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Andrei Hrebenciuc SIF Moldova, #Andrei Hrebenciuc piata capital, #Andrei Hrebenciuc bursa Romania , #Stiri Bursa