Inca 40 de malluri vor fi inaugurate pana in 2010

Sambata, 10 Martie 2007, ora 01:57
1188 citiri
Inca 40 de malluri vor fi inaugurate pana in 2010

Cel putin 28 de centre comerciale de tip mall vor fi date in folosinta in urmatorii trei ani de zile in provincie si alte zece vor fi inaugurate in capitala, pentru a acoperi lipsa stocului de spatii din piata, au declarat vineri pentru NewsIn reprezentantii companiei de consultanta DTZ Echinox.

Potrivit analistilor imobiliari, stocul de spatii in centre comerciale moderne, care a cunoscut modificari semnificative in 2006, in anul 2007 va aduce ca noutati in capitala extensia Bucuresti Mall si Baneasa Shopping City, iar la nivelul lui 2008 putem vorbi de o triplare a acestui stoc, in cazul in care proiectele mentionate se vor materializa la termen. In ceea ce priveste orasele din provincie, in 2007 sunt programate pentru inaugurare nu mai putin de noua malluri, urmand ca in 2008 sa fie date in folosinta alte 14 centre comerciale moderne in orasele mari, iar in 2009, alte cinci, sustin consultantii DTZ.

"Spre deosebire de piata spatiilor de birouri, piata de retail a inregistrat dezvoltari semnificative si in principalele orase din provincie. Putem spune chiar ca vom asista la o trecere directa de la centrele comerciale de prima generatie la centre foarte moderne, care vor putea concura orice mall din Europa Centrala si de Est: Polonia, Ungaria, Cehia, etc", a explicat pentru NewsIn Aura Voiculescu, consultant senior in cadrul departamentului retail al DTZ Echinox.

Potrivit DTZ, toate noile proiecte de centre comerciale sunt moderne si respecta regulile generale internationale referitoare la design si layout, ratie de locuri de parcare, prezenta unor chiriasi-ancora, existenta food-court-ului, cinema, zona de distractie, dar si servicii de calitate.

Cu toate acestea, consultantii de la DTZ Echinox sustin ca Bucurestiul este considerat ca una dintre cele mai sarace capitale din Uniunea Europeana in materie de malluri, unul dintre principalele motive fiind nivelul de trai scazut. In acest moment, stocul de spatii in centre comerciale moderne de tip mall din Bucuresti cuprinde aproximativ 150.000 mp, cu 100 % grad de ocupare insemnand o ratie de 0.07 mp/cap de locuitor, situati in principal in zona de centru, centru-sud a capitalei. Aceasta valoare este foarte scazuta comparativ cu alte capitale din UE. De exemplu, Varsovia dispune de circa 1,3 milioane mp, adica 0.79 mp/cap de locuitor, Praga de circa 460.000 mp, adica 0.38 mp/cap de locuitor, iar Budapesta de circa 550.000 mp, adica 0.27 mp/cap de locuitor.

DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.

Bloombiz
(Sursa: Newsin)