"Made in China", jucarii cu un nivel ridicat de plumb

Joi, 02 August 2007, ora 12:14
1197 citiri

Grupul american Mattel Inc., cel mai mare producator mondial de jucarii, a anuntat joi ca va retrage aproximativ 1,5 milioane produse pentru copii vandute pe piata mondiala deoarece este posibil ca acestea sa contina un nivel ridicat de plumb, informeaza Bloomberg.

Mattel a informat ca jucariile in cauza au fost produse de un subcontractor din China cu care lucreaza de aproximativ 15 ani. In consecinta, firma va revizui productia tuturor subcontractorilor chinezi, care fabrica 65 la suta din jucariile sale, o decizie care ar putea forta grupul american sa gaseasca noi surse pentru bunuri manufacturate ieftine.

Oficiul pentru protectia consumatorului din SUA (CPSC) a precizat ca un numar de 967.000 de jucarii pentru prescolari vandute de Mattel pe piata din SUA in perioada care a trecut din luna mai si pana in prezent sunt incluse in aceasta retragere. Restul de aproximativ 533.000 de jucarii vor fi retrase de pe piata internationala, inclusiv Marea Britanie, Canada si Mexic. Nu au fost semnalate accidente provocate de aceste produse a caror vopsea contine plumb, a anuntat CPSC. Lista jucariilor afectate include papusi, animale de plus si figurine destinate in principal copiilor cu varste cuprinse intre doi si cinci ani.

China produce aproximativ 80% din jucariile vandute in intrega lume, iar aceasta retragere ar putea afecta si mai mult reputatia exporturilor chineze, dupa scandalul referitor la pasta de dinti si carnea de porc provenita din China. Luna trecuta, presedintele George W. Bush a anuntat crearea unui grup de experti care sa analizeze daca SUA are nevoie de o inasprire a legislatiei referitoare la importurile de alimente si alte produse de consum. In plus, temerile referitoare la siguranta produselor 'Made in China' se vor adauga precouparilor autoritatilor americane vis a vis de cresterea deficitului comercial al SUA in relatia cu China. Potrivit Bancii Asiatice de Dezvoltare, anul viitor acest deficit va creste cu 45 de procente ajungand la valoarea record de 257 miliarde dolari.

Sursa: Rompres