Piata echipamentelor de tratare a apei va depasi 80 milioane euro anul acesta

Miercuri, 11 Iulie 2007, ora 11:42
1112 citiri

Piata echipamentelor de tratare a apei va creste anul acesta cu peste 40 la suta fata de 2006, pana la 84 milioane euro, potrivit unui studiu al Neomar Consulting. Rata de crestere a fost estimata pe baza previziunilor declarate, in perioada mai-iunie, de principalii furnizori de sisteme de tratare.

Anul trecut, valoarea vanzarilor de echipamente de tratare a apei primare a fost de aproximativ 60 milioane euro. Consultantii considera ca aplicatiile rezidentiale sunt in crestere fata de cele industriale.

"Desi 73 la suta din vanzarile de echipamente de tratare a apei au avut aplicatie industriala, procentul aplicatiilor casnice a crescut de la 24 la suta in 2005, la 27 la suta in 2006 si se estimeaza a-si mentine ritmul de crestere in urmatorii ani. In plus, 58 la suta din vanzarile de echipamente de tratare din industrie s-au adresat industriei alimentare si farmaceutice", se arata in studiul companiei de consultanta Neomar.

Conform studiului, 41,6 la suta din gospodariile din Romania isi procura apa de baut de la fantana sau put, chiar daca aceasta apa este netratata si de o calitate destul de slaba. In urma investigarii perceptiei populatiei asupra calitatii apei reci de baut, apa de la fantana a obtinut o apreciere medie de 8,75 din maxim 10, in timp ce apa de la retea a obtinut o nota medie de 7,7 din partea consumatorilor.

Studiul Neomar Consulting scoate in evidenta si necesitatea de a trata apa in vederea protejarii instalatiilor termice. Astfel, 10 la suta dintre consumatorii care au centrala termica, respectiv 39 la suta dintre cei care au boiler isi procura apa rece pentru menaj direct de la fantana sau put. in absenta unei instalatii pentru dedurizarea apei, folosirea acestor surse de apa poate conduce la o deteriorare a instalatiilor termice, respectiv calorifere, centrale termice, boilere, robieti datorita depunerilor de calcar.

Conform companiei Neomar Consulting, exista aproximativ 40 de furnizori de echipamente de tratare a apei. Dintre acestia, circa 60 la suta sunt companii de dimensiuni relativ mici care activeaza pe o piata regionala. Avand in vedere ca in 2005 si 2006 au intrat pe piata noi jucatori, Neomar Consulting estimeaza o crestere a concurentei pe piata de tratare a apei in urmatorii ani.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)