Politica nu influenteaza piata de capital, ci doar masurile-soc

Joi, 17 Mai 2012, ora 13:01
1913 citiri
Politica nu influenteaza piata de capital, ci doar masurile-soc

Brokerii intervievati de Business24 au declarat ca o schimbare de guvern nu are puterea de a influenta evolutia pietei romanesti de capital, ci doar masurile-soc.

Razvan Pasol, director general Intercapital Invest, ne-a declarat ca nu a simtit influente majore in evolutia pietei de capital in urma schimbarilor politice din ultima perioada.

El considera ca politicul nu are o influenta asa mare asupra pietei de capital, ci mai degraba masurile care se iau si mersul economiei.

Pe bursa se tranzactioneaza actiuni la un anumit pret, care evolueaza in functie de rezultatele si perspectivele firmelor care au emis aceste actiuni. Pasol sustine ca evolutia companiilor listate la bursa nu are cum sa fie influentata direct de o schimbare de guvern, ci de politica economica.

Bursa reactioneaza doar la evolutia pietelor internationale

"Ce se intampla cu economia, creste sau scade, ce masuri se iau pentru investitii sau la capitolul impozite, doar acestea pot influenta piata de capital. Daca s-ar schimba ceva major in economie sau s-ar introduce ceva nou, atunci s-ar putea sa avem niste influente. Altfel, toata lumea asteapta sa vada care este strategia noului guvern", a declarat Razvan Pasol.

Consultantul financiar sustine ca bursa reactioneaza mai mult la ce se intampla pe pietele internationale, pentru ca pietele de capital sunt intercorelate, iar economiile dezvoltate dau tonul celorlalte zone.

"In mod cert conteaza, intr-o anumita masura, si ce se intampla pe plan intern, insa intr-o masura mai mica fata de evenimentele care au loc la nivel extern", considera Pasol. El sustine ca, ar trebui ca, in Romania, sa se intample ceva foarte important, pozitiv sau negativ, ca sa aiba capacitatea sa afecteze serios evolutia bursei.

Pentru viitor, spune Razvan Pasol, mesajul ramane unul de prudenta. Criza (sau crizele) se va (vor) termina la un moment dat, iar acest lucru este o certitudine. Insa acel moment ar putea fi mai indepartat decat ne asteptam, asa ca trebuie sa fim prudenti (insa fara a scapa din ochi oportunitatile care apar pe piata), conchide expertul in piata financiara.

Doar masurile-soc pot influenta piata de capital

Consultantul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24 ca, cel putin in prezent, politicul nu influenteaza in niciun fel piata bursiera romaneasca. El sustine ca, in prezent, politicul exercita o influenta slaba asupra economiei, cu exceptia situatiilor in care se anunta masuri soc. Adica, modificarea politicilor fiscale, majorari sau reduceri de taxe, ori nationalizari sau privatizari.

Piata nu mai reactioneaza la orice declaratie, iar acesta este un lucru pozitiv, sustine expertul. Valentin Ionescu considera ca, daca declaratia, chiar a unui factor de raspsundere, nu este urmata de o masura imediata, atunci efectul este zero.

"Pietele reactioneaza, in general, la constrangerile economice, iar la cele politice doar atunci cand sunt aplicate. Deocamdata nu s-a facut niciun anunt important, in afara de reintregirea salariilor si a pensiilor, care oricum au fost si pe agenda fostului guvern", conchide Ionescu.

Consultantul financiar spune ca piata de capital romaneasca este influentata de evolutia celor din Europa si mai putin de bursa americana, si ca, in comparatie cu economia, piata romaneasca este subcapitalizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bvb indici actiuni lichiditate, #bvb indici evolutie actiuni lichiditate, #piata capital , #Stiri Bursa