Pretul electronicelor si electrocasnicelor va scadea cu cel putin 10% - 09 Ianuarie 2007

Marti, 09 Ianuarie 2007, ora 09:03
1148 citiri
Pretul electronicelor si electrocasnicelor va scadea cu cel putin 10% - 09 Ianuarie 2007

Pretul produselor electronice si electrocasnice ar trebui sa scada, in 2007, cu cel putin zece la suta, in urma eliminarii taxelor vamale cu tarile Uniunii Europene, apreciaza reprezentanti ai marilor magazine.

Pana la sfarsitul anului 2006, Romania platea pentru produsele importate din tarile UE (electronice si electrocasnice), taxe vamale cuprinse intre 15-30 la suta.

'Estimam ca, odata cu aderarea Romaniei la UE, preturile electronicelor si electrocasnicelor vor scadea cu circa zece la suta', a declarat pentru Rompres directorul de marketing al companiei Plus Discount, Ioana Marginean. In plus, pentru mai multe categorii de produse importate din afara Uniunii Europene taxele vor fi reduse. De exemplu, pentru televizoare si DVD-uri taxele vor scadea de la circa 42 la suta la 14 la suta.

Potrivit reprezentantilor companiei Altex, majoritatea importatorilor au lansat promotii si au suportat diferentele de taxe inca din octombrie 2006, cand, potrivit acestora, au fost inregistrate reduceri de pana la 30 la suta la LCD-uri si Plasme.

In schimb, din 2007 (cel mai probabil din luna aprilie) pe langa pretul de achizitie al unui produs electronic sau electrocasnic, cumparatorii vor plati o taxa de reciclare a deseurilor (taxa verde).

Taxa va fi aplicata pe clase, media taxei pentru gestionarea deseurilor electrice si electronice fiind de cinci -sase euro pe produs. Pentru obiectele din domeniul IT, care sunt mai usoare, taxa va fi de doi pana la 10 euro, in timp ce taxa pentru electrocasnice va fi cuprinsa intre 15 si 20 de euro.

"Taxa verde" are drept scop asigurarea de fonduri necesare colectarii, recuperarii si reciclarii materialelor componente si gestionarea judicioasa a componentelor toxice si periculoase pentru om si mediu. In tarile membre UE, aceasta taxa variaza intre 1-20 euro, consumatorul platind circa 0,6 euro pe un kilogram de deseuri.

'Preturile produselor vor scadea ca urmare a noilor taxe vamale, dar, in acelasi timp, preturile serviciilor vor creste, din cauza cresterilor de preturi la energie, carburanti (benzina, gaze etc), utilitati (apa, gunoi) dar si din cauza cresterii costului cu forta de munca', a precizat presedintele Altex, Dan Ostahie.

Reprezentantii marilor magazine nu se asteapta ca vanzarile sa creasca spectaculos, dupa eliminarea taxelor vamale, dat fiind ca si competitia va fi mai puternica.

PCfun.ro ieftineste cu 30 la suta televizoarele LCD cu ecran mare

PCfun.ro- magazin online in domeniul produselor IT, electronicelor si telefoanelor GSM, reduce, incepand de luni, 8 ianuarie 2007, cu 30 la suta, pretul televizoarelor LCD cu ecran mare, informeaza un comunicat remis Rompres.

'Prin schimbarea regimului de import, avem reduceri in medie cu 30 la suta a preturilor de vanzare incepand cu 2007. In noile conditii, estimam o crestere de cateva ori a cererii, in acest an, si de pana la 300 la suta in prima parte a anului', a declarat directorul general PCfun.ro, Traian Cristea.

Magazinul ofera, in vederea inlesnirii procesului de achizitie, serviciul de livrare door-to-door fara costuri suplimentare, si ofera posibilitatea imediata de achizitionare in rate, a produselor, prin serviciul unic de credit online, Click&Credit.

Televizoarele LCD au avut o evolutie foarte rapida in tarile europene si se asteapta ca in urmatorii ani acestea sa constituie majoritatea televizoarelor detinute in gospodariile din Romania.

Magazinul online PCfun.ro a fost lansat in Romania in 2005 si comercializeaza in prezent peste 2.000 de produse IT si electronice

Bloombiz
(Sursa: Rompres)