Pretul petrolului depaseste 72 dolari pe baril

Marti, 30 Iunie 2009, ora 10:15
824 citiri
Pretul petrolului depaseste 72 dolari pe baril

Pretul petrolului a crescut marti la bursele electronice din Asia, la 72,57 dolari pe baril, dupa un atac asupra unei instalatii petroliere din Nigeria, unul dintre principalii producatori africani, afirma traderii, conform Newsin.

In schimburile matinale, petrolul "light sweet crude", cu livrare in august, s-a scumpit cu 1,08 dolari, la 72,57 dolari pe baril, in timp ce pretul petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in august, a crescut cu 1,21 dolari, la 72,20 dolari pe baril.

Principalul grup armat din sudul petrolier al Nigeriei, MEND, a revendicat luni un atac impotriva unei instalatii petroliere apartinand grupului anglo-olandez Shell, confirmat de companie.

Productia de petrol din Nigeria a scazut deja sub 1,5 milioane barili pe zi, din cauza violentelor din ultimele zile, afirma analistii, fata de nivelul de 2,6 milioane barili pe zi inregistrat in 2006.

Pretul petrolului este sustinut si de informatiile provenite din China, ce doreste sa isi majoreze rezervele strategice cu 60% in urmatorii cinci ani, afirma Phil Flynn, analist al companiei Alaron Trading.

#petrol, #instalatie petroliera, #rezerve, #shell , #Stiri Bursa