Proprietarii de paduri vor fi obligati sa le administreze prin intermediul ocoalelor silvice

Joi, 06 Octombrie 2005, ora 17:33
918 citiri

Potrivit unei ordonante de urgenta emisa de Executiv, in sedinta de miercuri, proprietarii de paduri, persoane fizice sau juridice, vor fi obligati sa administreze suprafetele cu vegetatie forestiera detinute, indiferent de suprafata acestora, prin intermediul ocoalelor silvice autorizate.Actul normativ prevede ca responsabilitatea respectarii regimului silvic apartine atat administratorului, cat si proprietarului de padure.

Proprietarii de paduri sunt obligati sa asigure administrarea padurilor prin ocoale silvice sau sa asigure servicii silvice pentru paduri in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a Ordonantei, dupa expirarea termenului fiind autorizata doar taierea masei lemnoase care provine din paduri administrate sau in care sunt asigurate serviciile silvice.

Actul normativ adoptat in sedinta executivului clasifica ocoalele silvice in functie de forma de proprietate pe care o administreaza si de tipul de servicii oferite. Astfel, ocoalele silvice pot fi de stat sau constituite ca structuri proprii. A doua categorie sunt ocoalele silvice care administreaza suprafetele forestiere si ocoalele care in afara administrarii ofera servicii silvice.

Ordonanta stabileste suprafetele minime de padure pentru care se constituie ocoale silvice: in regiunea de campie - 3.000 ha, in regiunea de deal - 5.000 ha, in regiunea de munte - 7.000 ha.

Totodata, proprietarii de paduri si ocoalele silvice, care asigura administrarea sau serviciile silvice pentru acestea, sunt obligati sa permita accesul organelor de control al regimului silvic al statului in padurile pe care le au in proprietate, le detin, le administreaza sau pentru care asigura servicii silvice. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei noi. Cuantumul amenzilor prevazute de actul normativ va fi actualizat prin Hotarare de Guvern.

Averea