Reglementarile pentru OTC: Obligatia de clearing

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 08:30
1757 citiri
Reglementarile pentru OTC: Obligatia de clearing

Cea mai mare schimbare de pe piata OTC-urilor, obligatia de clearing (numita si compensare) reprezinta o chestiune de maxima importanta astazi.

In ceea ce priveste masurile luate, o parte ar putea fi rezumate ca "Nimic nu va mai fi in spatele tejghelei, totul va fi de acum pe piata publica", iar cealalta ca "Totul va fi securizat de-acum inainte".

Prin compensarea centralizata, o terta parte de incredere va asigura confirmarea si reconcilierea tranzactiilor, dar, mai important, va garanta soliditatea financiara a partenerilor contractuali. Compensarea centralizata este deci principalul instrument de diminuare a riscului operational. Astazi, un nou Lehman Brother nu si-ar mai putea ascunde situatia si nici nu si-ar mai putea trage clientii dupa el in faliment. In practica, "Swap-urile" vor fi negociate cu partenerul, dar vor fi inregistrate la casa de compensare, iar aceasta va fi responsabila de intregul proces de management, inclusiv de rezolvarea disputelor.

Mai exact, este vorba despre implementarea unui proces in timp real care sa comunice in baza unor protocoale "ad-hoc" cu platforma de compensare, atat pentru inregistrarea dealurilor si furnizarea de garantii colaterale, cat si pentru apelurile in marja (margin calls) zilnice.

Importanta pe care compensarile centrale o au in consolidarea stabilitatii financiare este recunoscuta de catre toate guvernele. Piata instrumentelor derivate a fost globalizata de mult timp deja, iar implementarea de case de compensare locale va aduce cu sine numai o solutie protectionista.

Astfel, daca fiecare tara implementeaza o compensare locala obligatorie, americanii vor putea face afaceri doar cu americani, europenii doar cu europeni, iar elvetienii doar cu alti elvetieni. In consecinta, regulamentele si protocoalele de schimb trebuie sa fie coordonate pentru a se indrepta catre reguli de distributie si/sau interoperabilitate intre compensatorii centrali.

Ca si in cazul americanilor, europenii au stabilit o legislatie proprie pe pietele instrumentelor financiare derivate. EMIR (European Market Infrastructure Regulation) impune obligatii similare ca Dodd Frank. Extra-teritorialitatea acestei reglementari este in sarcina jucatorului european, care trebuie sa-i impuna regulile EMIR omologului sau din strainatate. In caz ca nu reuseste, acesta dintai va fi penalizat, in special in calcularea consumului de capital. Legislatia europeana este mai putin radicala decat cea americana, oferind derogari in cazul in care partenerul strain este supus unei legislatii considerate echivalenta, cum ar fi Dodd Frank.

Reglementarile EMIR, desi mai putin extra-teritoriale, s-ar putea impune tuturor operatorilor de pe piata derivatelor. Inca din 15 martie 2013, au fost implementate obligatiile de confirmare, raportare si evaluare zilnice (exista derogari partiale pentru partenerii non-financiari).

Pentru multi, a fost relativ simplu sa iasa de pe piata "Swap-urilor SUA" pentru a nu se confrunta cu reglementarile Dodd Frank. Piata instrumentelor derivate nu mai are aceleasi volume ca inainte de criza si operatiunile au fost uneori transferate catre filialele europene ale bancilor americane, care nu sunt considerate ca fiind entitati americane.

Se pare ca odata cu EMIR, piata instrumentelor derivate este acum definitiv reglementata, iar toate institutiile financiare si non-financiare care doresc sa faca operatiuni cu instrumente financiare derivate cu parteneri americani sau europeni trebuie sa puna in practica acum aceste obligatii.

In cele din urma, daca procesul de compensare a instrumentelor financiare derivate ar trebui sa reduca cerintele de capital prevazute de Basel 3, compensatorul central va fi mai exigent In mobilizarea de garantii colaterale, atat In cantitate, cat si calitate, pentru a securiza riscurile.

Schimbul de garantii colaterale necesita standardizarea criteriilor de eligibilitate a activelor colaterale si dezvoltarea de sisteme de management si de schimb.

Articol semnat de Arnaud Para, Consultant and Banking Sector Expert, Amaris

#reglementari bursa, #Actul Dodd Frank, #amaris Para , #Stiri Bursa