Romania, cea mai neprofitabila tara pentru asigurari din CSE Europei

Joi, 04 Martie 2010, ora 13:24
1367 citiri
Romania, cea mai neprofitabila tara pentru asigurari din CSE Europei

Romania a ajuns sa aiba cel mai neprofitabil segment de asigurari generale din Europa Centrala si de Est, mai ales din cauza pierderilor generate de Casco si RCA, a declarat joi presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu.

Clasele de asigurari generatoare de pierderi sunt, in mod evident, CASCO si RCA, care au inregistrat rate combinate extrem de ridicate, relateaza Mediafax.

Marjele de profitabilitate ale altor clase, care, istoric vorbind, erau profitabile, precum politele de accidente de persoane sau de bunuri si cladiri, s-au redus drastic, urmare a tentatie de a creste volumul portofoliului format din aceste tipuri de asigurari, cu intentia de a compensa cat se poate de mult din pierderile pe auto", a spus Constantinescu, prezent la un eveniment organizat de MediaXPrimm.

Prin rata combinata a daunalitatii se intelege raportul dintre cheltuielile cu daunele plus rezervele de dauna si incasarile din vanzarea de asigurari. Potrivit datelor prezentate de reprezentantul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), rata combinata a daunalitatii pe piata locala a asigurarilor generale a fost de 127 in 2008, comparativ cu 96 in Bulgaria.

Altfel spus, asiguratorii platesc despagubiri de 127 de lei la 100 de lei prime subscrise pe segmentul asigurarilor generale. 

"Pe o piata cu afaceri in stagnare sau chiar in scadere, lipsa surplusului de venituri nu mai permite rostogolirea datoriilor cu despagubirile. Altfel spus, acoperirea datoriilor inregistrate in trecut din surplusul de venituri curente nu mai este posibila.", a spus presedintele UNSAR.

Practic piata asigurarilor auto din Romania se afla intr-una din cele mai complicate situatii in acest an, care impune aplicarea unor solutii transante. "Restabilirea echilibrelor financiare impune un mult mai atent control al cheltuielilor cu despagubirile si o corelare mult mai riguroasa a tarifelor cu riscurile asumate, ceea ce, in fapt, inseamna o cresterea primelor de asigurari auto, si in special pe RCA. ", a adaugat Constantinescu.

#asigurari, #polite, #RCA, #CASCO , #Stiri Bursa