Romania trebuie sa obtina combustibili din sfecla

Marti, 18 Octombrie 2005, ora 04:57
1200 citiri

Avand intinse suprafete de pamant, Romania ar putea cultiva sute de hectare cu sfecla. Din aceasta ar putea extrage milioane de tone de biocombustibili, inlocuitori perfecti pentru carburantii actuali. Uniunea Europeana a prevazut o cota de un milion de tone de sfecla pentru tara noastra, incepand din urmatorii ani. Franta este un exemplu pentru Europa, cultivand 11.000 ha sfecla in 2005. Pe acelasi principiu merg SUA si Brazilia, dar si tari ca Germania, Italia si Belgia. Mai mult, normele europene prevad ca in 2011 sursele regenerabile din Romania sa reprezinte 11% din consumurile brute de energie.

Subventie pentru plantele energetice

"Viitorul ne va obliga sa recurgem la producerea carburantilor din plante. UE a inceput sa aloce o suma speciala pentru stimularea culturilor energetice. Din 2006, subventiei curente de 400-500 euro/ha i se adauga o subventie suplimentara de 45 euro/ha pentru culturile energetice", ne-a declarat Ioan Gherman, presedintele Federatiei Cultivatorilor de Sfecla de Zahar a din Romania - FCSZR. In tarile Americii de Sud, bioetanolul, produs din trestia de zahar, se comercializeaza in benzinarii, in paralel cu carburantii din titei. Brazilia merge pana la 40-50% consum de bioetanol. "Spre acest nivel de consum doreste sa ajunga si Uniunea Europeana. Acestui trend i se va alinia si Romania", sustine Ioan Gherman.

Etanolul din sfecla va ajunge la pompa

Pentru ca tara noastra sa inceapa producerea de etanol este nevoie de o hotarare a guvernului. Aceasta deoarece se impun investitii in distilerii speciale, dar si subventii pentru achizitionarea de utilaje pentru recoltarea sfleclei. Vrand-nevrand, guvernul trebuie sa ia o pozitie, ca il va obliga Comisia Europeana. Din 2007, carburantii trebuie sa aiba 5% biocombustibili", mai sustine presedintele FCSZR. La randul sau, Ion Armenean, presedintele Asociatiei Producatorilor de Zahar din Romania, declara: "SUA, Brazilia si Franta au mare incredere in viitorul biocarburantilor din sfecla. Iar Romania are mari sanse sa se alinieze acestui proces deoarece are un potential imens". In 1989, Romania cultiva 250.000 ha, iar in 2005, doar 20.000 de hectare. In acest an, suprafata este dubla fata de 2004, cand au fost cultivate doar 10.000 hectare. Specialistii dau asigurari ca in Romania exista suficient pamant pentru a produce milioane de tone de sfecla, suport pentru a substitui carburantii.

Elena PARVU

Adevarul