Saptamana Rezervelor Federale

Marti, 11 Decembrie 2007, ora 12:25
1170 citiri
Saptamana Rezervelor Federale

Marti 11 decembrie are loc ultima sedinta programata de politica monetara a bancii centrale americane.

Imprumuturile directe acordate de catre Rezervele Federale la rata 'discount' a dobanzii au crescut in saptamana care s-a incheiat miercuri 5 decembrie pana la cel mai inalt nivel in aproape 3 luni. Rata 'discount' este la acest moment 5.00%, in timp ce dobanda pietei la care bancile se imprumuta intre ele pe 1 luna, in dolari americani, era la sfarsitul saptamanii trecute de aproape 5.25%.

Valoarea preliminara a indicelui increderii consumatorilor compilat de Universitatea din Michigan pentru decembrie a afisat 74.5 (cel mai scazut nivel inregistrat din octombrie 2005) - inferioara consensului si totodata cifrei notate in noiembrie, si confirmand astfel tendinta negativa inceputa cu cateva luni in urma.

Angajarile in sectorul american 'non-farm' au numarat in noiembrie 94 de mii - valoare sub cea aferenta lunii octombrie (revizuita vineri 7 decembrie pozitiv, de la 166 de mii la 170 de mii), si de asemenea sub estimarea unui raport privat echivalent publicat miercuri 5 decembrie. Rata somajului a ramas totusi neschimbata fata de cea din octombrie, 4.7% (asteptarile generale se concentrau pe 4.8%).

In Canada, angajarile in noiembrie au numarat 42.6 mii, peste asteptari - in timp ce rata somajului a crescut la 5.9%, din nou peste asteptari. Desi raportul guvernamental al pietei muncii aferent lunii trecute nu a relevat cifre pozitive remarcabile, cursul ascendent al USD contra CAD initiat marti 4 decembrie imediat dupa anuntul de politica monetara al bancii centrale canadiene a pierdut initiativa.

Productia industriala in Germania a crescut in octombrie cu 6.0% fata de aceeasi perioada a anului trecut - usor peste estimarile initiale. Surprinzator, balanta comerciala a notat in octombrie un surplus de 18.7 miliarde euro - sensibil peste asteptari - chiar si in conditiile aprecierii monedei unice europene. Exporturile nemtesti s-au majorat in octombrie cu 6.3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Productia industriala in Franta a crescut in octombrie cu 2.1% fata de luna septembrie - cel mai notabil ritm din ultimii 2 ani - si cu 4.0% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Preturile la nivelul consumatorilor in Danemarca au crescut in noiembrie cu 2.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut - rata de crestere superioara consensului care se concentra pe 2.0%.

Preturile la nivelul consumatorilor in Cehia au crescut in noiembrie cu 5.0% fata de aceeasi perioada a anului trecut - cel mai notabil ritm de majorare din august 2001, si sensibil superior estimarilor initiale (in septembrie rata de crestere inregistrata a fost de 4.0%) - sansele pentru o noua majorare a dobanzii cheie marindu-se astfel considerabil. Targetul de inflatie al bancii centrale a Cehiei este de 3% cu un nivel de toleranta de +/- 1%.

Produsul intern brut al Rusiei a crescut in trimestrul al 3-lea cu 7.6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ratele de crestere inregistrate in primele doua trimestre al acestui an au fost de 7.9% si respectiv 7.8%.

Banca centrala a Elvetiei s-ar putea abtine joi 13 decembrie pentru prima data in ultimii 2 ani de la majorarea dobanzii cheie, in particular pe fondul riscurilor globale vizavi de o noua criza a lichiditatii in pietele creditului. In septembrie, banca centrala a Elvetiei a facut nota discordanta cu restul economiilor super dezvoltate, hotarand sa mareasca rata cheie a dobanzii cu 0.25%.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.