Scumpirea petrolului a dus la caderea burselor europene

Marti, 22 Februarie 2011, ora 17:41
1820 citiri
Scumpirea petrolului a dus la caderea burselor europene

Pietele bursiere europene au scazut brusc marti dupa ce conflictele din Libia si din Orientul Mijlociu au urcat pretul petrolului la maximul ultimilor doi ani si jumatate, de 105 dolari pe baril, iar marile companii petroliere isi expatriaza angajatii din Libia, scrie presa internationala, transmite NewsIn.

In plus, bursele din Asia au scazut si ele marti, in parte ca urmare a unui cutremur in Noua Zeelanda. De altfel, companiile care depind de combustibil, cum ar fi cele aeriene, au fost printre cele mai mari care au cazut pe bursele din Asia.

Combustibilul reprezinta aproximativ 40% din costurile operationale pentru companiile aeriene, iar investitorii sunt ingrijorati de faptul ca pretul mai ridicat al petrolului va scadea din profituri.

Libia, care este al 12-lea exportator de petrol din lume, ar putea zdruncina economia globala, in cazul in care protestele violente anti-guvernamentale vor afecta furnizarea de titei.

Libia exporta circa 1,1 milioane de barili de petrol pe zi, iar mai mult de jumatate din PIB-ul Libiei vine din sectoarele de petrol si gaze naturale, care, de asemenea, inseamna mai mult de 95% din exporturi, potrivit Bancii Mondiale.

Violentele din Orientul Mijlociu au generat cresterea pretului petrolului pana la cel mai inalt nivel al sau de la declansarea crizei financiare din 2008.

Astfel, pretul titeiului Brent, unul dintre principalele criterii de referinta pe pietele mondiale de petrol, a ajuns deja la 105 dolari (65 lire sterline) pe baril, mai ales din cauza temerilor ca manifestatiile violente din Libia ar putea afecta livrarile de titei ale acestui stat.

Totodata, exista ingrijorarea ca pretul petrolului ar putea creste chiar si mai mult de atat, in cazul in care criza si conflictele se raspandesc si in alte tari producatoare de titei din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, precum Arabia Saudita sau Kuweit.

De asemenea, mai multe tari isi evacueaza cetatenii, iar marile companiie petroliere din lume si-au retras personalul din Libia.

Astfel, grupul Royal Dutch Shell a anuntat marti ca si-a relocat temporar cu succes toti angajatii din Libia. La fel, grupul italian ENI, grupul OMV din Austria si gigantul francez Total isi evacueaza si ei staff-ul din zona.

Grupul petrolier BP (British Petroleum), care are 40 de angajati straini in Libia, isi evacueaza familiile si personalul in urmatoarele zile.

Revolta din Libia urmeaza miscarilor sociale din Tunisia si Egipt, care au rasturnat recent regimurile din cele doua tari.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#scumpirea petrolului, #burse europene, #bursa , #Stiri Bursa