Sobolewski (BVB): Economia romaneasca si bursa sunt prea scumpe, si deci necompetitive

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 15:14
1519 citiri
Sobolewski (BVB): Economia romaneasca si bursa sunt prea scumpe, si deci necompetitive

Economia romaneasca este prea scumpa si are din aceasta cauza un grad nivel redus de competitivitate, situatia fiind valabila si pentru piata de capital, potrivit directorului general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Ludwik Sobolewski.

"Economia romaneasca, inclusiv piata de capital, este prea scumpa, ducand la un nivel redus de competitivitate, si asta trebuie schimbat. Cu siguranta piata de capital trebuie si va fi unul dintre motoarele care vor schimba situatia, crescand nivelul de competitivitate", a declarat Sobolewski la "Romania Financial Forum", organizat de MEDIAFAX.

El a aratat ca Romania are nevoie de o crestere economica de peste 4% pentru a recupera partial diferenta fata de statele dezvoltate din UE

"Perspectivele de crestere economica sunt bune, un avans de peste 2% este mult mai bun decat 0 si ceva la suta sau decat recesiunea. Dar care este diferenta intre Romania si alte tari mai dezvoltate din Uniunea Europeana? (...) Nu ar trebui sa fim multumiti cu o astfel de rata de crestere, avem nevoie de circa 4% pentru a reduce diferenta (...) Romania ar trebui sa se dezvolte cu 5-6% pentru a fi multumiti de crestere si sa merite numele de tigrul Europei Centrale si de Est" a afirmat Sobolewski.

El a mentionat ca bursa poate participa la cresterea competitivitatii economiei prin oferirea unui "canal de finantare", privatizari si guvernanta corporativa.

Sobolewski a spus ca piata de capital si sectorul bancar pot crea o sinergie prin care companiile sa aiba acces la finantare.

Prin intermediul pietei de capital "oamenii simpli devin proprietari, din consumatori", iar bursa trebuie sa atraga micii investitori, potrivit directorului general al BVB.

"Pentru a-i vedea pe acesti oameni devenind investitori avem nevoie de reglementari, un factor crucial pentru a avea aceste noi canale de finantare. Sper ca prietenul meu Valentin Ionescu (fost director general al BVB si in prezent seful Directiei de Supraveghere Integrata din cadrul ASF, n.r.) ne va fi un aliat in aceasta incercare de dereglementare a pietei de capital si a intregului mediu (...) pentru a activa aceste canale noi de finantare", a afirmat seful BVB.

Valentin Ionescu a mentionat ca la nivel global se vorbeste de o regandire a reglementarilor pe piete.

Potrivit lui Sobolewski, privatizarile prin intermediul pietei de capital pot fi "un scut" al celor care fac aceste tranzactii, intrucat ofera o evaluare corecta a companiei privatizate.

#economia romaneasca, #bursa valori bucuresti, #director general BVB, #crestere economica romania , #Stiri Bursa