Specialistii spun ca fondul de investitii "al lui Varujan" e o misiune imposibila

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 16:08
1820 citiri
Specialistii spun ca fondul de investitii "al lui Varujan" e o misiune imposibila
AVAS estimeaza o scadere a veniturilor cu 36%

Propunerea ministrului Economiei, Varujan Vosganian, de a transforma AVAS si OPSPI intr-un fond de investitii nu se poate pune in practica, chiar daca ar aduce multe beneficii in gestiunea activelor statului, considera analistii intervievati de Business24. Impedimentele sunt reprezentate de interesele din jurul celor doua structuri si situatia financiara precara.

"Acolo unde statul are participatii majoritare mergem pe varianta privatizarii. Unde statul are participatii minoritare putem gandi o formula pe tipologia fondurilor de investitii financiare", a afirmat Varujan Vosganian.

Vosganian vrea un fond de investitii pentru actiunile statului din companii

Un fel de Fond Proprietatea2

Ideea este vehiculata in cercurile economice inca din 2011 si poate reprezenta o solutie eficienta pentru gestionarea activelor statului, in contextul in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) se afla intr-o situatie disperata: veniturile au scazut cu 36% in 2012.

"Ceva de genul este Fondul Proprietatea, administrat tot cu participatii minoritate si se descurca destul de bine. Conditia pentru succes este sa beneficieze de administrare privata si sa fie listat la bursa, pentru transparenta. Altfel, aceeasi Marie cu alta palarie", a declarat pentru Business24, brokerul Adrian Manaila.

Mai exact, catre fondul de investitii s-ar indrepta doar participatiile statului la companii, adica "partea sanatoasa", a precizat brokerul, in timp obligatiile istorice si celelalte probleme ar ramane in acea "coaja goala", ramanand sa hotarasca statul cum acopera deficitul.

"Baietii destepti" nu vor lasa din mana activele

Ideea nu este imbratisata si de analistul economic Mircea Cosea, care desi nu contesta beneficiile teoretice ale unui astfel de proiect, considera ca nu este realizabil.

"Atat AVAS cat si OPSPI au problemele lor, n-au capacitatea sa puna in actiune fonduri care sunt mai mult sau mai putin doar pe hartie, iar centralizarea poate sa conduca la niste decizii care au in vedere interese de grup sau economice ale unor grupuri electorale. Atat timp cat nu exista strategie de investitii, astfel de propuneri folosesc mai mult pentru imagine".

Veniturile totale estimate de AVAS pentru anul trecut sunt cu 36% mai mici fata de anul anterior, de 27 milioane lei, fata de 42,2 milioane lei in 2011.

AVAS a obtinut venituri mai mici cu 36% in 2012

Reprezentantii AVAS au precizat ca diminuarea veniturilor de anul trecut fata de 2011 este justificata, printre altele, de existenta unor cauze obiective printre care:

- tendinta manifestata in plan economic la nivel national de diminuare a investitiilor, respectiv diminuarea interesului investitorilor in achizitionarea de active sau creante;

- anularea unor documente de esalonare la plata a creantelor, determinata fie de nerespectarea graficelor de plata, fie de intrarea agentilor economici sub incidenta procedurilor de faliment prevazute de Legea 85/2006 privind procedura insolventei.

#fond de investitii AVAS, #fond de investitii OPSPI, #active AVAS , #Stiri Bursa