Varga: Contractul privind crearea Bursei de Peste de la Tulcea va fi semnat in octombrie

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 14:17
1646 citiri
Varga: Contractul privind crearea Bursei de Peste de la Tulcea va fi semnat in octombrie

Contractul in valoare de 5 milioane de euro pentru proiectul Bursa de Peste de la Tulcea va fi semnat in luna octombrie, fondurile provenind de la Uniunea Europeana, a declarat, luni, pentru Agerpres, Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.

"Proiectele pe care le-am creat deja, prin implementarea lor, vor crea conditiile optime pentru o exploatare sustenabila a resurselor atat in Marea Neagra, cat si in Delta Dunarii. Ma refer aici, in primul rand, la proiectul de realizare a Bursei Pestelui Tulcea care va fi implementat de Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura, alaturi de Consiliul Judetean Tulcea si asociatiile de pescari. Acest proiect a fost aprobat, iar valoarea se ridica la 5 milioane de euro. Contractul va fi semnat in luna octombrie a acestui an, banii provenind de la Uniunea Europeana prin AM POP (Programul Operational de Pescuit, n.r.). Proiectul va fi implementat timp de doi ani de la semnarea contractului propriu-zis", a afirmat Varga.

Potrivit ministrului delegat, Bursa Pestelui va avea va obiectiv o monitorizare mai buna a pietei, dar si reducerea braconajului in sectorul pescuitului.

"Acest proiect are ca obiectiv in primul si primul rand un control mai bun in ceea ce priveste introducerea pestelui de piata si reducerea braconajului in sector. Este un exemplu concret de imbunatatire a activitatii si de cooperare intre autoritatile locale, centrale si asociatiile de pescari. Bursa de Peste de la Tulcea reprezinta, pe de o parte, o referinta si stabilizeaza mersul in domeniu, iar pe de alta parte va fi foarte importanta pentru compensatii. In momentul de fata, ca sa dai niste compensatii in Romania pentru pierderile in pescuit, trebuie sa ai o referinta. Atunci, Bursa va ajuta foarte mult pe cei care au pierderi in domeniul pescuitului pentru a primi compensatii. La Bursa de Peste sistemul este urmatorul: pescarul, prin legislatie, este obligat sa debarce pestele numai in anumite puncte, pestele se vinde numai in punctele de prima vanzare, iar Bursa faciliteaza pescarilor o deschidere spre piata si un pret de referinta mult mai bun", a explicat Lucia Varga.

La inceputul acestui an, membrii Consiliului Judetean Tulcea anuntau, citand un studiu de fezabilitate, ca pescarii tulceni vor fi principalii beneficiari ai Bursei de Peste, care va reglementa pretul pestelui capturat in Delta Dunarii.

Potrivit documentului, la acel moment, cantitatile capturate de catre cei 1.700 de pescari licentiati reprezentau 50% din productia anuala de peste de pe piata interna, dar aceste cantitati erau vandute, de cele mai multe ori, fara respectarea conditiilor minime de igiena, fara ca cineva sa aiba vreun control al cantitatilor reale de pe piata si cu un pret de prima vanzare mult sub pretul pietei, cei mai dezavantajati de aceasta situatie fiind pescarii ce traiesc doar din veniturile obtinute din activitatea din Delta.

#Bursa peste, #Varga bursa peste Tulcea, #comert peste Romania, #piata peste Romania, #pescuit Romania , #Stiri Bursa