Volumul productiei totale de mobila din Romania s-a dublat in ultimii sase ani

Miercuri, 05 Septembrie 2007, ora 13:54
1170 citiri

In ultimii sase ani volumul productiei totale de mobila din Romania s-a dublat, urcand de la 820 milioane euro in 2001 la 1,65 miliarde euro anul trecut, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila, Andrei Menhardt, la deschiderea targului international de mobila.

Volumul exportului s-a dublat deasemenea, de la 558 milioane euro in anul 2001 la circa 965 milioane euro in 2006, potrivit datelor statistice prezentate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). Ponderea productiei de mobilier a companiilor membre APMR in totalul productiei pe tara reprezinta 58,5% si mai mult de 60% din exportul total de mobila.

Totalul vanzarilor de mobilier pe piata interna a atins circa un miliard de euro in 2006 din care 685,4 milioane euro din productia autohtona. In ultimii sase ani, importul de mobilier a crescut de peste trei ori, de la 90 milioane euro la 291,9 milioane euro. "Cifra de afaceri pe segmentul mobila a ajuns la 1,65 milioane euro la sfarsitul anului trecut. Exportul a fost de circa un miliard de euro. 85% din export a mers catre tarile membre ale Uniunii Europene", a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila odata cu deschiderea targului international de mobila organizat in incinta Romexpo.

Romania se afla in prezent pe locul 27 in lume la productia de mobila, pe locul 22 din punct de vedere al exporturilor si pe locul 36 din punct de vedere al importurilor. In primul semestru productia totala de mobila din Romania a crescut cu peste 10% fata de anul trecut, pana la aproximativ 895 milioane euro.

Targul de mobila a inceput pe 5 septembrie si va dura cinci zile. La cea de-a16-a editie a targului international de mobila vor participa reprezentanti din 17 tari. La aceasta editie participa peste 550 de firme, iar numarul expozantior straini a crescut cu 21% comparativ cu 2006. Cei mai multi expozanti straini provin din Uniunea Europeana, dar nu lipsesc nici tarile care sunt traditionale piete de desfacere pentru obiectele de mobilier, respectiv Rusia si Turcia.

Numarul expozantilor la aceasta editie este cu circa 10% mai mare decat cel al participantilor la editia precedenta, iar suprafata ocupata este de circa 55.000 metri patrati, in crestere cu 10% fata de editia precedenta.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.