Aur: Bancile centrale au cumparat cantitati record

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 22:44
1597 citiri
Aur: Bancile centrale au cumparat cantitati record

Cantitatile de aur cumparate de bancile centrale din intreaga lume, in 2011, au atins un nou record, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Aurului, in timp ce cererea privind fondurile indiciale ale aurului au scazut aproape la jumatatea nivelului din 2010.

Consiliul Mondial al Aurului (CMA) declara in noiembrie, anul trecut, ca se asteapta ca bancile centrale din intreaga lume sa-si fi crescut rezervele de aur cu 450 de tone, partial din cauza achizitiilor tarilor emergente, care doresc sa-si diversifice activele pentru a-si reduce expunerea la dolarul american, scrie Le Figaro, citand Reuters.

Pretul aurului, care a atins un nivel record de 1.920,3 dolari uncia in spetembrie, a incheiat anul cu o crestere de 10%, potrivit CMA.

"Estimam ca achizitiile nete ale bancilor centrale au ajuns la un nivel record in 2011, iar multe dintre aceste tranzactii au avut loc in ultimele doua trimestre ale anului", se mentioneaza in raport.

"Fondurile indiciale bazate pe aur au crescut cu 75 de tone de aur doar in perioada septembrie-decembrie ( dintr-un total de 153 de tone pe intregul an)", precizeaza raportul CMA.

In 2010, an marcat de primele episoade ale crizei datoriilor, cererea pentru fondurile indiciale atinsese 367,7 tone, potrivit datelor Consiliului.

Volatilitatea sporita a pietelor si nevoile de lichiditate ale investitorilor au determinat ca pretul aurului sa coboare la circa 1.564 de dolari la sfarsitul lui decembrie.

Luni, uncia de aur se negocia in jurul valorii de 1.670 de dolari.

"Analiza noastra arata ca au existat doar sase cazuri in cursul ultimului deceniu, cand pretul aurului a scazut cu mai mult de 10%, si odata ce pretul s-a stabilizat la un anumit nivel, a inceput iar sa creasca", a subliniat Consiliul.

In plus, Consiliul a tinut sa precizeze ca declinul din septembrie 2011 a fost mai putin pronuntat decat cel din 2008.

#pret aur, #cantitati record aur, #banci centrale aur, #achizitii aur , #Tranzactii aur