Aurul, principala sursa de venituri sigure in 2015

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 19:05
4243 citiri
Aurul, principala sursa de venituri sigure in 2015
Foto: truenews.com

Principalul broker de pe piata americana a aurului, GoldCore, isi indeamna clientii sa mizeze din plin pe aur, pentru a acumula venituri in cursul acestui an.

Peisajul economic nesigur si turbulent de la inceputul anului canalizeaza tot mai mult atentia investitorilor asupra metalului pretios.

"Detinerea aurului in 2015 va proteja si va genera venituri asa cum a facut de-a lungul istoriei. Actualul climat economic este mai instabil decat a fost in tot timpul vietii noastre.

Volatilitatea pietelor si turbulentele sunt deja o certitudine, la fel si devalorizarea valutei. O noua criza financiara pare sa se apropie si problema nu mai este daca aceasta se va intampla, ci mai degraba cand", a afirmat Mark O'Byrne, director general la GoldCore, pentru agentia moscovita Sputnik News.

1.300 de dolari, pragul psihologic

In ultima zi a saptamanii trecute, pretul unciei de aur s-a apreciat cu peste 4,5%, atingand valoarea de 1.280 de dolari.

Pentru multi analisti, pragul estimat pentru tranzactiile acestui an se situeaza la peste 1.300 de dolari, dar cresterea ar putea sa fie facuta in trepte.

"Aurul s-a apreciat destul de mult in aceste prime saptamani ale anului, iar o corectie a pretului in termen scurt nu este exclusa. Cu toate acestea, tinand cont de riscurile macroeconomice, sistemice, geopolitice si monetare din ziua de astazi este de asteptat ca pretul aurului sa creasca constant in cursului acestui an", a mai spus O'Byrne.

Directorul GoldCore vede in aprecierea rapida a aurului un simplu raspuns la criza declansata de Banca Nationala a Elvetiei pe 15 ianuarie. Contextul este insa mai complex implicand atat slaba performanta economica din zona euro, recentele atentate teroriste din Franta si criza continua din Ucraina.

Peste acestea se suprapune si noua politica monetara pe care Banca Centrala Europeana intentioneaza sa o adopte, programul de relaxare cantitativa fiind considerat chiar de catre presedintele BCE, Mario Draghi, ca unul cu efect de "bazooka".

"Pietele se comporta irational"

Un alt dealer, Koos Jansen, de la Bullion Star Singapore, se arata de asemenea dispus sa mizeze pe o evolutie semnificativa a aurului pe termen lung.

"Sunt increzator in cresterea pretului aurului pe termen lung, pentru ca actualul sistem monetar international se dovedeste nesustenabil. Nu m-as arata atat de increzator in evolutia pretului pe termen scurt. Pietele se comporta irational in acest moment.

Sa luam ca exemplu rata negativa a dobanzilor de la titlurile de stat din zona euro si faptul ca in piata exista o cantitate imensa de capital in cautarea unor investitii rentabile, asa cum este francul elvetian in acest moment. In cele din urma, acesta se va indrepta spre aur", considera Jansen.

Pradeep Unni, seful traderilor de la Richcomm Global Services din Dubai, apreciaza ca riscul aparitiei unor factori negativi care sa destabilizeze ritmul ascendent al metalului pretios este extrem de scazut in acest moment.

"Riscurile s-au diminuat pe masura ce a crescut cerearea de refugii financiare sigure in fata ingrijorarii legate de slaba crestere economica, deflatia din zona euro si instabilitatea pietelor de capital", sustine acesta.

Unni se arata intr-atat de optimist incat mizeaza pe un ritm constant de apreciere a aurului in urmatoarele saptamani.

Aurul se intoarce acasa

Rezervele de aur incep sa fie apreciate inclusiv la nivel guvernamental. Mark O'Byrne considera ca intreaga cantitate achizitionata de bancile centrale in cursul anului trecut ar putea depasi 400 de tone.

Politica de constituire a unor rezerve de aur a intrat in agenda de lucru a bancilor centrale si guvernelor din diferite tari inca din 2009, insa in ultima perioada a fost dublata de masura de repatriere a cantitatilor depozitate in diverse alte colturi ale lumii.

Bancile centrale ale Germaniei si Olandei au recurs la repatrierea aurului, teutonii aducand inapoi cele 120 de tone expediate in cursul anului trecut catre Paris si New York, in timp ce olandezii au retras din New York cele 122 de tone de aur depozitate acolo. Cereri similare au fost facute de bancile centrale ale Frantei si Elvetiei.

China si Rusia, cumparatorii unor cantitati enorme de aur in 2014

Rusii au cumparat anul trecut in medie cate 15 tone/luna, in timp ce Banca Populara a Chinei nu si-a facut cunoscuta politica in domeniul constituirii rezervelor de aur din motive strategice.

Pentru 2015, zvonurile din piata crediteaza China cu un apetit de 400 pana la 1.000 de tone de aur.

"Ambele tari vor sa evite astfel influenta dolarului american asupra economiei si a monedelor nationale", considera Koos Jansen.

Cu bancile centrale ale unor state in continua cautare de aur, pretul unei uncii din metalul pretios ar trebui sa ajunga, conform estimarii lui Pradeep Unni, intre 1.350-1.400 de dolari la sfarsitul acestui an.

#pret aur, #evolutie pret aur, #prognoza traderi piata metale pretioase, #aur repatriat Europa , #Tranzactii aur