Aurul ramane cea mai buna investitie, pe timp de criza

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:45
2881 citiri
Aurul ramane cea mai buna investitie, pe timp de criza

Pretul aurului ar putea atinge un nou record ca urmare a referendumului din Grecia si intregul mister din jurul sau. Valoarea metalului a ajuns abia la 1,750 de dolari/uncia, insa unii analisti se asteapta la o crestere de pana la 2,000 de dolari/uncia pana la sfarsitul anului, in contextul deja bulversat al economiei mondiale.

Pretul aurului a crescut deja cu 7% doar in ultima saptamana si jumatate, ca sa ajunga la valoarea de 1,750 dolari/uncia, scrie CNN Money.

Faptul ca aurul este un paravan perfect impotriva inflatiei, deflatiei si altor evenimente economice de aceasta natura, a fost deja demonstrat. Ce incepem sa descoperim, insa, este ca aurul a devenit un paravan si impotriva deciziilor politice nepotrivite.

Telenovela politico-economica din Europa, cu apogeul atins joi seara cand premierul grec, George Papandreou, a sustinut in fata Parlamentului ca Grecia vrea in zona euro dar nu renunta la referendum, este tot ceea ce lipsea ca pretul aurului sa porneasca pe un trend ascendent.

"Barfele" si discutiile pe tema referendumului din Grecia nu fac nimic altceva decat sporeasca numarul investitorilor deja nervosi. Urmatoarea miscare este usor de prevazut: ei se vor indrepta tot ai mult catre aur, considerat o investitie sigura, cu o valoare tangibila, spre deosebire de o actiune sau o bancnota de hartie.

"Faptul ca investitorii sunt extrem de dezorientati contribuie la cresterea pretului pentru aur. Toate zvonurile privind soarta Europei nu fac decat sa sporeasca ingrijorarile", este de parere David Beahm, vicepresedinte cercetare economica la Blanchard & Company.

"Aurul este, intr-adevar, volatil, dar nu vad niciun motiv pentru care pretul sau ar scadea curand. Mai degraba as spune ca pretul aurului va atinge 2,000 de dolari/uncia pana la sfarsitul lui 2011", a adaugat Beahm.

Miscarea BCE, imposibila pentru Fed

Nu doar zvonurile privind Uniunea Europeana, insa, contribuie la cresterea pretului pentru aur. Miscarea surprinzatoare de joi a Bancii Centrale Europene de a reduce rata dobanzii a venit ca o veste perfecta in acest sens.

Aceasta miscare ar putea pune presiuni pe Rezerva Federala, care nu a anuntat inca vreo intentie de a actiona, dupa intalnirea de miercuri, in sensul redresarii economice a SUA.

Fed nu isi permite sa reduca rata dobanzii, insa unii cer insistent bancii centrale sa inceapa cea de-a treia runda de achizitie de obligatiuni, numita QE3.

Mai exact, un membru al Fed, Charles Evans, si-a aratat nemultumirea fata de decizia Fed de a ramane inerta.

Daca Fed ar face ceea ce isi doreste Evans, atunci achizitia de obligatiuni ar pune presiuni asupra valorii dolarului, iar investitorii vor incepe, din nou, sa se ingrijoreze ca Fed nu face nimic altceva decat sa tipareasca bani.

Acest lucru ar spori teama de inflatie si ar duce , inevitabil, la cresterea preturilor pentru aur.

Pretul aurului va scadea, odata cu revenirea economica

Cu toate acestea, orice investitor care vrea acum sa cumpere aur, trebuie sa fie foarte atent. Rob Stein, specialist al Astor Asset Management din Chicago este convins ca pretul aurului va atinge curand 2.000 de dolari/uncia, dar sustine in acelasi timp ca "balonul va exploda", intr-un final, in defavoarea investitorilor.

Aurul va ramane de interes atata timp cat Europa, dar si SUA, raman in starea de criza economica. Insa si aceasta stare este trecatoare. Probabil ca nu vor scadea preturile chiar in urmatorii ani, insa analistul considera ca aceste preturi ridicate nu au cum sa-si pastreze nivelul la nesfarsit.

"Cresterea economica va afecta valoarea aurului, la urma urmei. Daca ajungem in 2013, si Fed va incepe sa ridice rata dobanzii cum ameninta ca o va face, atunci ne vom confrunta cu o scadere a pretului aurului pana la 1.000 de dolari/uncia", este de parere Stein.

#pretul aurului, #investitii pe timp de criza , #Tranzactii aur