Goana dupa aur: Vezi cele mai bune investitii in metalul pretios

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:19
7477 citiri
Goana dupa aur: Vezi cele mai bune investitii in metalul pretios

Aurul reprezinta in continuare o optiune pentru cei care doresc sa se adaposteasca de "ravagiile" pe care le face criza datoriilor europene. Acum, este de ajuns sa arunci un ochi pe piata si vei gasi o varietate de posibilitati de investitii in metalul pretios. Daca vrei sa adaugi o "licarire" de aur la portofoliul tau de investitii, vezi ce solutii iti propun analistii citati de Forbes.

Monede de aur

In acest caz, aurul poate fi achizitionat sub forma de monede sau lingouri, care au diverse dimensiuni si pot fi cumparate de la anumite banci, dealeri online sau locali.

Monezile isi pastreaza cel mai mult valoarea, deoarece inglobeaza si valoarea numismatica. British sovereign, British guinea, Spanish escudo, monezile de 20 si 40 de franci francezi (aur). Acestea contin 90% aur, exceptie fiind British sovereign cu 91,66% aur, sau 22 karate.

Daca iti doresti aur in forma fizica mai poti opta pentru lingourile de aur, pe care le poti achizitiona de la anumite banci. In cazul lingourilor achizitionate d enaumiti dealeri, documenteaza-te inainte si vezi reputatia dealer-ului si de cat timp se afla pe piata.

In Romania, doar Piraeus Bank si BCR ofera spre vanzare aur sub forma de lingouri si monezi.

La Piraeus Bank puteti gasi aur sub forma de lingouri de 24 de carate si greutate de 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 grame si 1 kilogram cu certificate de garantie individuala emise de banci elvetiene. Monedele au puritatea de 22 de carate sunt de tipul British Sovereign si au o greutate de 7.98 grame. In acelasi timp banca asigura depozitarea aurului in casute de valori sau tezaur si se obliga sa rascumpere aurul.

La BCR se poate achizitiona aur atat sub forma de lingouri de greutate de 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 grame si 1 kilogram si puritate de 24 de carate. La BCR exista o cantitate minima care poate fi achizitionata. La fel ca si Piraeus si BCR asigura serviciu de custodie pentru aur si posibilitatea de rascumparare a aurului.

Certificatele de aur

Investitorii care doresc sa elimine riscul de furt, insa raman atrasi d einvestitii in aur fizic, au posibilitatea de a opta pentru certificatele de aur.

Lingourile sunt detinute de banci emitente, iar investitorul trebuie sa plateasca taxele legate de asigurare si depozitare. Fata de aurul fizic, operatiunile de vanzare si cumparare a certificatelor se desfasoara mai simplu, iar costurile sunt mai mici, spun expertii din piata.

Contracte futures pe aur

Acest tip de investitie este destinata celor cu experienta si apetit la risc. Acestea sunt contracte legale, ce permit investitorilor sa cumpere sau sa vanda o cantitate de aur, cu un pret predeterminat. Investitorii platesc la inceput o valoare mica a contractului fiindca contractele de acest gen sunt tranzactionate in avans.

Contractele futures sunt considerate a fi riscante avand in vedere volatilitatea preturilor la lingouri, de aceea investitia se realizeaza prin speculatii de pret. Toate contractele futures listate in prezent la BVB sunt cu livrare in cash, adica la data scadentei contractului investitorii incaseaza bani in schimbul contractului.

In octombrie, Piraeus Bank Romania a devenit agent de decontare si livrare a lingourilor de aur care vor fi activ suport pentru contractele futures cu livrare fizica la scadenta, pe care Consiliul de Administratie al BVB a decis sa le lanseze.

Acesta este primul primul instrument derivat cu livrare fizica la scadenta de pe piata de la Bucuresti. Activul suport al acestui contract este aurul sub forma de lingouri de 100 de grame, avand puritatea minima de 995 la mie (24 de karate), iar pretul final de decontare este pretul in lei al unui gram de aur comunicat de catre BNR la data scadentei.

Actiuni la societati miniere de aur

Investitorii pot opta pentru actiuni in companiile miniere, care pot fi cumparate si vandute ca orice alte valori.

Preturile acestor actiuni nu depind de valoarea aurului ci de o serie de factori politici si geografici

De vreme ce valoarea actiunilor este dependenta de performantele companiei in piata, investitia in actiunile unei societati particulare este totusi riscanta, insa poate fi profitabila daca compania genereaza profituri uriase.

Fonduri tranzactionate la bursa (ETF-Exchange Traded Funds)

Acestea sunt titluri de valoare care pot fi tranzactionate la marile burse de valori. De asemenea, aceasta este o buna modlaitate de a investi in aur daca nu vrei sa-ti asumi riscul de a detine metalul in forma sa fizica.

ETF-urile, din cauza legaturii directe de aur, vor urmari modificarea pretului aurului in piata mondiala. Acestea se pot tranzactiona la marile burse: Zurich, Bombay, Londra, Paris, New York.

Forme speciale de fonduri tranzactionate sunt Closed-End Funds (CET) si Exchange-Trade Notes (ETC) care se bazeaza (spre deosebire de ETF) pe urmarirea derivatelor de aur.

Analistii in domeniu spun ca pentru ETF-uri unii brokeri accepta plasamente de doar cateva sute de euro, in timp ce altii investesc de la cateva mii de euro in sus.

Fondurile mutuale

Acestea sunt vehicule de investitii sigure, gestionate in mod profesionist de catre managerii de fonduri. Metodele de investitii varieaza de la un fond la altul. Brokerii recomanda investitia in fonduri mutuale care investesc la randul lor in actiunile companiilor miniere de aur.

De asemenea, poti investi in aur prin alte instrumente de plasament colectiv, cum ar fi fondurile comune de investitii sau societatile deschise investitii.

Conturile in aur

Acestea sunt disponibile pentru toti investitorii rezidenti in Uniunea Europeana si poate fi utilizat pentru tranzactionare in orice piata disponibila, fara conditii sau restrictii.

In Romania, Admiral Markets a lansat Contul de Aur care permite tuturor investitorilor sa-si pastreze fondurile in aur de puritate 0.995. Conturile in Aur sunt denominate in Unitati de Aur, ce sunt cotate de Admiral Markets in platforma MetaTrader 4 ca XAUUSD. XAU este simbolul international in finante al elementului chimic Au (Aurum).

XAU/USD este o pereche valutara sintetica cotata in timp real ca 1/1000 din cotatia Aurului, ce reprezinta pretul unei uncii. O unitate de Aur reprezinta a mia parte din pretul unei uncii, astfel depozitul se transforma in unitati de aur disponibile pentru tranzactionare, potrivit informatiilor de pe site-ul organizatiei.

#contracte futures aur, #investitii aur, #cumpar lingouri aur, #actiuni companii miniere aur, #ghid investitii aur, #pret aur , #Tranzactii aur