Pretul aurului a atins un nou maxim, dupa decizia BCE si FED

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 08:30
1569 citiri
Pretul aurului a atins un nou maxim, dupa decizia BCE si FED

Pretul aurului a crescut pana la 1,745.50 dolari/uncia, cea mai ridicata valoare din ultimele doua saptamani, marcand o a treia sesiune de castiguri, la rand. Cresterea a fost sustinuta puternic de entuziasmul investitorilor multumiti de miscarea concertata a celor mai importante banci centrale din lume, menita sa ajute sistemul financiar cu lichiditati.

Pretul contractelor futures pentru livrarile de aur din luna decembrie a crescut cu 32,10 dolari, sau 1,9%, metalul pretios tranzactionandu-se cu 1,745.50 dolari/uncia pe divizia Comex din New York Mercantile Exchange. Acesta este cel mai inalt nivel la care a ajuns aurul, din 16 noiembrie pana acum, potrivit MarketWatch.

Bancile centrale din Europa, Japonia, Elvetia, Canada, Marea Britanie, dar si SUA au anuntat, miercuri, ca vor participa la o actiune coordonata pentru a spori lichiditatile pentru banci, alarmate de semnalele pe care bancile europene aflate sub presiune au inceput sa le dea tot mai des.

Bancherii au ajuns la un acord prin care vor scadea pretul pentru creditele pe termen scurt in dolari cu 0,5%, incepand cu 5 decembrie, la toate operatiunile, iar accesul catre liniile de schimb de lichiditati a fost exins pana la 1 februarie 2013.

"Bancherii centrali stiu tot atat de bine ca si investitorii ca aprecierea dolarului a fost de rau augur pentru burse. Cresterea pretului aurului de miercuri este doar un rezultat al luptei lor impotriva deflatiei", sustine Adrian Ash, seful de cercetare la BullionVault.

Aurul a avut tendinta de a se tranzactiona in ton cu bursele si marfurile in ultimele luni, intrucat investitorilor le-a scazut apetitul fata de aur ca investitie sigura. In schimb, acestia s-au indreptat catre obligatiunile americane si catre dolar, pe masura ce criza din Europa s-a accentuat.

Cresterea de miercuri, inceputul unui nou sir de aprecieri

Cererea fizica pentru metalul pretios a fost totusi foarte puternica in ultimele luni, iar specialistii estimeaza o crestere majora si pentru urmatorii ani.

"In ciuda volatilitatii pretului, cererea fizica pentru aur a fost destul de puternica in ultimele luni", a declarat Anne Laure Tremblay, strateg pe metale pretioase la BNP Paribas in Londra.

"N-ar fi surprinzator sa vedem o serie de miscari bruste in pretul aurului in urmatoarele luni, luand in considerare nivelul inalt de nesiguranta, in special din cauza problemelor din zona euro", a explicat strategul.

Analistii citati de MarketWatch estimeaza o medie a pretului aurului de 1,580 de dolari/uncia in 2011, care va creste pana la pana la 2,025 dolari/uncia, in 2012 si pana la 2,280, in 2013.

#pretul aurului, #aur mai scump, #efecte decizie BCE FED , #Tranzactii aur