Actiuni de cumparat la BVB in 2012: Petrom, Fondul Proprietatea si SIF-uri

Joi, 02 Februarie 2012, ora 12:06
4081 citiri
Actiuni de cumparat la BVB in 2012: Petrom, Fondul Proprietatea si SIF-uri

Anul 2012 s-a dovedit unul prielnic pentru Bursa de Valori Bucuresti, care a crescut cu 12% de la inceputul anului. Cu toate acestea, specialistii de pe piata de capital intervievati de Business24 considera ca achizitiile in aceasta perioada sunt in continuare riscante, pe fondul tensiunilor din zona euro.

La nivel local, lucrurile pot evolua rapid intr-o zona negativa, ceea ce ar duce la inversarea rapida a castigurilor de pe piata de capital, considera directorul Eureko Pensii, Radu Craciun. In opinia acestuia investitorii care sunt tentati sa mearga "pe creasta valului" isi asuma un risc destul de important.

In schimb, Gabriel Aldea, director de brokeraj la Intercapital Invest recomanda investitorilor sa se "aventureze" in aceasta perioada pe piata de capital intrucat multe actiuni se tranzactioneaza la preturi tentante.

"Recomandarea mea este una de a acumula actiuni in perioada actuala. Motivele pentru care piata a crescut in prima parte a anului sunt legate de evolutia pozitiva a pietelor externe si de o temere mai mica a investitorilor legata de un deznodamant negativ al crizei din zona euro.

Un alt aspect ar fi faptul ca multe companii solide listate la bursa noastra se tranzactionau la preturi mici si veneau dupa o perioada proasta de cateva luni de scaderi semnificative in conditiile in care activitatea lor se desfasura bine, inregistrau rezultate in crestere.

Un exemplu ar fi Petrom, care a avut niste rezultate bune, sau Fondul Proprietatea, care a inregistrat un profit in crestere, insa cu toate astea pretul actiunilor scadeau. De asemenea, trebuie luate in cosiderare si SIF-urile. Anul trecut, toate, in afara de SIF Oltenia, si-au vandut partial sau total participatia la BCR catre Erste si inregistreaza in contabilitate un profit bun pentru anul trecut.

Ieri s-a publicat convocatorul de AGA pentru SIF Moldova in care propun un randament substantial al dividendului, undeva la 13% raportat la pretul din piata, care a crescut foarte mult", a declarat Gabriel Aldea pentru Business24.

Potrivit acestuia, actiunile romanesti se tranzactioneaza la preturi foarte tentante, iar indicatorii releva faptul ca actiunile sunt ieftine.

De aceeasi parere este si Radu Hanga, presedintele BT Asset Management, care face referire la SIF-uri.

"Daca ne uitam la evolutia lor istorica nu putem spune ca sunt scumpe. Intre timp a fost modificat pragul de detinere la SIF-uri la 5% si probabil ca vor mai aparea consolidari in zona actionariatului. De asemenea, daca va uitati la sectorul financiar, acesta este afectat in continuare, ma refer la BRD si Banca Transilvania. Nu putem spune ca piata este scumpa", a declarat Radu Hanga pentru Business24.

In opinia acestuia, piata de capital romaneasca mai are inca potential de crestere, insa ramane de vazut cat de afectata va fi in urma crizei din Grecia. Specialistul spune ca semnele de intrebare raman inca ridicate cu privire la sectorul financiar, care a fost destul de afectat in ultimii 3 ani si sublinieaza importanta evolutiei creditelor neperformante din zona bancara la nivelul economiei.

Radu Hanga este de parere ca oportunitatile pentru investitori vor veni din zona IPO-urilor pe care statul le va derula in acest an, cu conditia ca preturile sa fie atractive.

In zona bancilor depinde de cum vor evolua creditele neperformante la nivelul economiei. In al doilea rand, oportunitati vor fi in zona IPO-urilor pe care le va derula statul daca preturile vor fi atractive. Mai mult listarea companiilor de stat va ajuta Fondul Proprietatea din punct de vedere al vizibilitatii si al evaluarii activelor din portofoliul lor.

Actiunile Fondului Proprietatea au inregistrat pe 31 ianuarie o crestere de peste 3,5%, pe fondul achizitiilor tot mai mari ale fondurilor de investitii straine, pretul acestora depasind 0,5 lei/actiune.

Privind la evolutia actiunilor Fondului Proprietatea, presedintele Eureko Pensii este de parere ca achizitia acestora este o investitie pe termen lung, fiindca acele actiuni vor avea o evolutie pozitiva, cu toate ca pe termen scurt invetsitorii ar putea asista la posibile ajustari de pret.

"Cred ca intrarile de capital sunt mai degraba selective, ori lipsa unor investitii in toti emitentii la Bursa lasa BVB la mana speculatorilor locali, care la un moment dat pot sa fie tentati sa-si ia profitul si atunci vom vedea o ajustare de pret.

Aici nu vorbesc doar de Fondul Proprietatea, ci in general. Probabil ca Fondul Proprietatea este unul din acele putine titluri care atrag si investitori straini", a mai adaugat acesta.

Pentru a oferi un exemplu concret, Radu Craciun s-a referit in special la fondurile de pensii, care au o investit in actiunile lichide, care sunt parte a indicilor bursieri.

"Nu cred ca este vreo actiune din top 15 ca si capitalizare din Bursa care sa lipseasca din portofoliul fondurilor de pensii. Noua ne plac Petrom, Fondul Proprietatea si cateva SIF-uri, precum SIF Moldova. Pe investitii financiare avem o expunere ceva mai mica", a mai subliniat presedintele Eureko Pensii.

Actiunile FP, tentante pentru investitori in 2012

Actiunile Fondului Proprietatea par a fi tentante si in viziunea lui Gabriel Aldea care se asteapta la o tendinta crescatoare in privinta pretului actiunilor, cu toate ca pe fondul tensiunilor venite din zona euro, ar putea exista anumite sincope.

Aceste temeri venite pe fondul crizei din zona euro vor determina investitorii care au achizitionat actiuni la FP mai jos sa-si marcheze profiturile si sa apara anumite corectii de pret.

"Tendinta ascendenta a pretului, asteptarile pozitive cu privire la aceste listari ale statului si dividendele pe care ar putea sa le ofere anul acesta Fondul Proprietatea sunt argumente in favoarea unei dinamici pozitive a pretului actiunilor FP. Nu o sa vedem insa o tendinta crecatoare constanta", a precizat brokerul Intercapital Invest.

Potrivit acestuia, listarea companiilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti este una benefica pentru pretul actiunilor. Astfel, crescandu-i lichiditatea participatiilor investitorii se gandesc ca riscul este mult mai redus daca se expun si daca cumpara actiuni FP. Mai mult, cresterea actuala a pretului actiunilor Fondului Proprietatea este legata in mod direct de anuntul listarii companiilor de stat la BVB, considera acesta.

"Cea mai pare parte din participatiile Fondul Proprietatea la companiile de stat nu sunt listate la Bursa, iar ele sunt evaluate la valoarea capitalurilor proprii.

O listare pe Bursa ar avantaja Fondul prin faptul ca pretul de tranzactionare ar trebui sa fie unul mai bun decat valoarea capitalurilor proprii, iar pe de alta parte discount-ul mare pe care il are pretul din piata comparativ cu valoarea activului Fondului Proprietatea se datoreaza si faptului ca participatiile pe care le are nu sunt lichide", a mai adaugat Gabriel Aldea.

Privind la piata de capital romaneasca, specialistul spune ca interesul investitorilor se va pastra anul acesta pe companiile care in mod traditional distribuie dividende bune si care au un potential de distributie al dividendelor important.

"Ma refer la companiile din domeniul energiei: Petrom, care e o companie mare, foarte interesanta, care a avut o stationare in intervalul de pret 0,27-0,3. In momentul de fata a depasit chiar 0,35 lei/actiune si cred ca interesul se va mentine.

Ma gandesc de asemenea la companiile din zona utilitatilor care in mod traditional distribuie dividende, pentru ca statul prin lege obliga sa distribuie 50% din profit sub forma de dividende.

Ma astept ca, in continuare, interesul sa ramana semnificativ pe societatile de investitii financiare care datorita vanzarii participatiei la BCR vor distribui dividende semnificative", mai sublinieaza directorul de brokeraj al Intercapital Invest.

#actiuni profitabile bvb, #actiuni profitabile 2012, #sfaturi achizitii actiuni bvb, #listare hidroelectrica 2012 , #Tranzactii bursiere