Brokerii de la Raiffeisen ar putea parasi BVB, urmand exemplul ING, UniCredit, RBS

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 16:26
2348 citiri
Brokerii de la Raiffeisen ar putea parasi BVB, urmand exemplul ING, UniCredit, RBS

Divizia de brokeraj Raiffeisen are in vedere iesirea de pe piata romaneasca de capital, potrivit unor surse neoficiale. Ar fi deja al patrulea mare broker, dupa ING, Unicredit si RBS, care ia o astfel de decizie.

Reprezentantii Raiffeisen Capital Investment nu au oferit un raspuns cu privire la acest subiect, pana la publicarea materialului.

UPDATE - Reprezentantii Raiffeisen au declarat, pentru Business24 ca zvonurile potrivit carora ar parasi piata de capital nu sunt adevarate si ca nu au nicio intentie sa renunte la activitatea de brokeraj.

"Dimpotriva, consideram activitatea de brokeraj o activitate cheie pentru o

banca universala, iar o prezenta locala este absolut necesara", a declarat Anca Hasegan, reprezentant al departamentul Media si Relatii Publice din cadrul bancii.

Brokerii de la Raiffeisen ar putea parasi BVB, urmand exemplul ING, UniCredit, RBS

Insa plecarea brokerilor de la Raiffeisen nu ar surprinde pe nimeni, in conditiile in care drumul "exilului" a fost deja batatorit de liderii pietei.

ING a lansat trendul. In data de 2 octombrie a anuntat ca va inchide toate operatiunile de brokeraj si conexe (oferte publice, finantari corporative) la nivel mondial. Aceasta decizie face parte din strategia de business adoptata la nivelul grupului.

"Pentru piata, nu este o veste buna deloc, pentru ca orice plecare a unui nume mare nu este un lucru bun", a declarat Razvan Pasol, director general Intercapital Invest, pentru Business24.

Vesti proaste pentru piata de capital: ING inchide operatiunile bursiere de la Bucuresti

La o luna distanta, mai exact pe 7 noiembrie, a venit randul Unicredit sa anunte despartirea de BVB.

"Brokerajul se inchide. A fost o decizie strategica la nivel de grup. Pana acum, ne vizeaza doar pe noi, cei din Romania. Astazi a fost prima zi in care ne-am informat clientii cu privire la aceasta decizie si, probabil, pana la finele acestui an, vom opri si tranzactiile", a declarat directorul general al UniCredit CAIB Securities, Ioana Tanase.

Inca un soc pentru BVB: Dupa ING si Unicredit paraseste piata de brokeraj

Mai nou, si RBS a intrat in grupul brokerilor care parasesc piata romaneasca de capital. Ei au spus, marti, ca RBS Romania nu va mai oferi servicii de brokeraj pe piata de capital.

Pe de alta parte, miscarile importante care s-au produs in piata in ultima perioada au alimentat si o serie de zvonuri care s-au dovedit a fi false. Spre exemplu, ING Asigurari a infirmat ipoteza conform careia s-ar retrage de pe piata romaneasca.

Cu toate acestea, un lucru este cert. Piata de capital din Romania devine tot mai ostila.

Directorul Certinvest, Eugen Voicu, crede ca plecarea unor grupuri mari de pe piata de capital local poate fi pusa si pe seama lipsei de interes a guvernului de a privatiza companiile de stat.

Voicu, Certinvest: Amanarea privatizarii companiilor de stat alunga marii brokeri de pe BVB

El considera ca, daca statul nu se va reveni la programul listarilor de stat, Romania ar putea pierde definitiv "acest tren". Mai mult, in opinia lui Voicu, piata de capital locala ar fi trebuit sa urmeze modelul polonez.

#Raiffeisen Capital Investment, #plecare Raiffeisen Romania, #broker Raiffeisen, #brokeri piata capital , #Tranzactii bursiere