Bursele europene au deschis marti in scadere

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 11:23
1110 citiri
Bursele europene au deschis marti in scadere

Bursele europene au deschis marti in scadere, pe fondul temerilor legate de o posibila "deraiere" a planului anticriza prezentat saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana din cauza obstacolelor din Spania sau Germania.

Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,3% in debutul sedintei de tranzactionare, transmite Bloomberg.

Pietele asiatice au scazut marti cu 0,3%, in timp ce tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York afiseaza o crestere cu 0,2%.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat luni ca nu va permite Uniunii Europene sau Bancii Centrale Europene sa decida masurile prin care Spania ar trebui sa-si reduca deficitul bugetar.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a prezentat, joi, la Frankfurt un plan anticriza care vizeaza reducerea costurilor de finantare ale statelor din zona euro aflate in dificultate, precum Spania si Italia, prin achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale cu maturitatea de pana la trei ani de pe piata secundara.

Planul descris de banca ar fi insa conditionat de o solicitare oficiala de ajutor extern din partea fiecarui stat, iar interventia propriu-zisa ar fi insotita de stabilirea unor tinte fiscale si obiective de reforma similare cu cele cuprinse intr-un acord de finantare externa.

Premierul elen Antonis Samaras va merge marti la Frankfurt pentru discutii cu Mario Draghi, dupa ce misiunea inspectorilor institutiilor financiare internationale la Atena a respins ca inadecvate o parte dintre masurile suplimentare de austeritate propuse de guvernul elen in schimbul urmatoarei transe din ajutorul extern.

Miercuri, Curtea Constitutionala Federala a Germaniei va decide daca Mecanismul European de Stabilitate si pactul fiscal al UE sunt compatibile cu constitutia germana. Astfel, judecatorii curtii supreme de la Karlsruhe ar putea bloca participarea Germaniei la principalele proiecte anticriza ale Uniunii Europene.

Investitorii asteapta, pentru joi, comentarii din partea Rezervei Federale a Statelor Unite privind politica monetara, dupa ce presedintele institutiei Ben Bernanke, a declarat la sfarsitul lunii august ca banca centrala va lua masurile necesare pentru stimularea cresterii economice, pe fondul ingrijorarilor privind rata somajului.

Actiunile producatorului britanic de bunuri de lux Burberry s-au prabusit cu 17% in debutul sedintei, dupa ce compania a anuntat ca profitul din anul fiscal curent va fi sub estimari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#evolutie burse europene, #burse europene deschidere marti, #burse europene marti, #indici burse europene , #Tranzactii bursiere