BVB a crescut joi cu 0,6%

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 17:16
1270 citiri
BVB a crescut joi cu 0,6%

Bursa de la Bucuresti a crescut joi cu 0,63%, in linie cu bursele externe, intr-o piata in care putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de doar 11,4 milioane lei, suma din care 59% au reprezentat transferurile cu actiuni Fondul Proprietatea, SIF Transilvania si OMV Petrom.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in urcare cu 0,59%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,6%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a crescut cu 0,55%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a incheiat sedinta cu 0,65% peste nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,04%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro), valoare de trei ori mai redusa decat rulajul de miercuri, de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurata in proportie de 78% de deal-uri cu 0,3% din actiunile BRD-Groupe Societe Generale 17,4 milioane lei) si cu titluri OMV Petrom (9,7 milioane lei).

Actiunile Fondului Proprietatea, SIF Transilvania si OMV Petrom au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3,9 milioane lei si, respectiv, de cate 1,4 milioane lei. Aceste actiuni au asigurat 59% din rulajul pietei. Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,67%, la 0,5295 lei, iar actiunile SIF Transilvania au crescut cu 1,48%, la 0,549 lei.

Actiunile OMV Petrom au incheiat in urcare cu 1,4%, la 0,39 lei.

Titlurile Oltchim (OLT) au pierdut castigul de la deschidere, de 4,6%, si au incheiat in scadere cu 0,81%. Actiunile au fost cotate la 0,735 lei, iar operatiunile au cumulat 114.000 de lei.

Actiunile au fost oprite de la tranzactionare in a doua parte a sedintei de miercuri, dupa ce compania a anuntat demisia lui Constantin Roibu din functiile de director general al Oltchim, pozitie ocupata timp de 21 de ani, si de membru al Consiliului de Administratie al combinatului.

Constantin Roibu, directorul Oltchim, si-a dat demisia dupa 20 de ani de activitate

Angajatii Oltchim au protestat si joi, pentru a doua zi consecutiv, solicitand privatizarea urgenta a companiei si ca drepturile salarile restante pe doua luni sa le fie achitate cat mai repede.

A doua zi de proteste la Oltchim

La sfarsitul pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,3%, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a anuntat ca institutia a convenit un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, masura fiind parte a incercarilor institutiei de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro.

BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BVB evolutie joi, #indici BVB joi, #tranzactii BVB joi, #lichiditate BVB, #operatiuni BVB , #Tranzactii bursiere