BVB a deschis in scadere sedinta de marti, pe un rulaj foarte redus

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 11:35
1413 citiri
BVB a deschis in scadere sedinta de marti, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucuresti a deschis sedinta in scadere cu 0,23%, intr-o piata unde cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a depasit 181.000 de lei (40.000 de euro), valoare cu o treime mai redusa decat rulajul de la debutul sedintei de vineri, de 283.000 lei (63.000 de euro).

In primele minute ale sedintei au fost realizate tranzactii cu actiuni emise de 22 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale".

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 0,13%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,26%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

La ora 10.15, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in scadere cu 0,23%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,36% sub nivelul de luni, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, era in scadere cu 0,66%.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 83.000 de lei, iar pretul a avansat cu 0,28%, la 0,532 lei.

Bursele vest-europene au deschis sedinta in scadere cu pana la 0,4%, investitorii fiind in asteptarea publicarii unor date care ar putea arata ca sectorul manufacturier din SUA a oscilat luna trecuta intre crestere si scadere.

Investitorii asteapta, totodata, si sedinta de politica monetara a Bancii Centrale Europene de joi, cand urmeaza sa fie stabilit noul program de achizitii de obligatiuni suverane, menit sa sprijine tari ca Spania si Italia, aflate sub presiunea pietelor financiare.

Cum ar putea profita BCE de instabilitatile din pietele financiare

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a lasat luni sa se inteleaga ca institutia va cumpara obligatiuni suverane pe termen mediu, dar nu prin tiparirea de bani, potrivit unor deputati europeni. Draghi s-a exprimat luni dupa-amiaza in Parlamentul European, cu trei zile inainte de o sedinta de politica monetara a BCE.

Septembrie, luna deciziilor europene. La ce sa ne asteptam?

#BVB sedinta marti, #BVB tranzactii bursiere, #BVB indici marti, #rulaj BVB marti, #deschidere bursa marti , #Tranzactii bursiere