BVB a deschis sedinta de joi in crestere usoara, pe o lichiditate redusa

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 11:01
1227 citiri
BVB a deschis sedinta de joi in crestere usoara, pe o lichiditate redusa

Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor vest-europene si a deschis sedinta in crestere cu 0,17%, dupa doua zile de scadere usoara, insa cei mai multi investitori au ramas pe pozitii de asteptare, astfel ca lichiditatea abia a ajuns la 239.000 de lei.

In primele minute ale sedintei au fost realizate tranzactii cu actiuni emise de 16 din cele 80 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale". Operatiunile au cumulat 239.000 de lei (53.000 de euro), valoare de aproape doua ori mai redusa decat rulajul de la debutul sedintei de miercuri, de 450.000 lei (100.000 euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a avansat cu doar 0,14%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,19%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

La ora 10.22, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in urcare cu 0,36%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, se plasa cu 0,26% peste nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, avansa cu doar 0,1%.

Titlurile Oltchim (OLT) au urcat cu 4,59%, la 0,775 lei, pe un rulaj de 33.000 de lei.

Actiunile au fost oprite de la tranzactionare in a doua parte a sedintei de miercuri, dupa ce compania a anuntat demisia lui Constantin Roibu din functiile de director general al Oltchim, pozitie ocupata timp de 21 de ani, si de membru al Consiliului de Administratie al combinatului.

Oltchim: Demisie la varf, doua oferte de privatizare si muncitori in strada

Demisia a venit in urma propunerii sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Remus Vulpescu, de inlocuire a managementului de la Oltchim, ca o conditie a asigurarii capitalului de lucru pentru functionarea instalatiilor societatii si acordarea salariilor curente catre salariatii societatii.

Impreuna cu Roibu au solicitat eliberarea din functii 15 directori si contabilul-sef, printre care directorul general adjunct productie si investitii, Nicolae Radu Olaru, si directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Acestia vor ramane la dispozitia companiei.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata in primele minute ale sedintei de joi, cu operatiuni de 136.000 de lei, iar pretul a crescut cu 0,38%, la 0,528 lei.

Bursele vest-europene au deschis sedinta in crestere cu pana la 0,4%, investitorii asteptand sedinta de politica monetara a Bancii Centrale Europene, cand urmeaza sa fie stabilit noul program de achizitii de obligatiuni suverane, menit sa sprijine tari ca Spania si Italia, aflate sub presiunea pietelor financiare.

Ziua deciziilor europene: BCE anunta noi detalii ale planului anticriza

Potrivit unor informatii anuntate miercuri de Bloomberg, care cita oficiali ai Bancii Centrale Europene, institutia va face achizitii nelimitate de obligatiuni suverane, dar fara sa tipareasca bani in acest scop. Conform planului, care s-ar putea numi "Tranzactii Monetare Directe", BCE nu va stabili plafoane pentru randamente.

Draghi: Achizitiile BCE de obligatiuni suverane nu vor avea loc prin tiparire de bani

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BVB sedinta joi, #deschidere BVB joi, #indici BVB joi, #evolutie BVB joi , #Tranzactii bursiere