BVB a incheiat sedinta de luni in crestere cu 1%, pe un rulaj scazut

Luni, 20 August 2012, ora 17:50
1414 citiri
BVB a incheiat sedinta de luni in crestere cu 1%, pe un rulaj scazut

Bursa de la Bucuresti a incheiat sedinta de luni in crestere cu 1%, iar 77% din rulajul de 13,1 milioane de lei a fost asigurat de transferurile efectuate cu actiunile SIF Transilvania (SIF3), Fondul Proprietatea (FP) si Erste (EBS).

Piata a fost pe verde din primele minute, iar volumele de tranzactionare au continuat sa fie reduse in cadrul majoritatii actiunilor. Lichiditatea pietei este de aproape trei ori sub rulajul sedintei precedente, de 37,7 milioane lei (8,4 milioane euro).

BVB a deschis sedinta de luni in crestere usoara

Transferurile cu actiunile SIF Transilvania au totalizat 4,4 milioane lei, cele cu titlurile Fondului Proprietatea au atins valoarea de 3,8 milioane lei, iar titlurile Erste au inregistrat tranzactii de 1,7 milioane lei.

Actiunile SIF Transilvania au urcat cu 1,24%, la 0,5305 lei, iar titlurile Erste au scazut cu 1,77%, la 72 lei. Actiunile Fondului Proprietatea au scazut nesemnificativ, cu 0,09%, la 0,531 lei.

Fondul Proprietatea si Erste, cele mai tranzactionate companii la BVB

Bursa din Bucuresti nu a mai inregistrat lichiditate crescuta in ultima perioada, pe fondul aparitiei crizei politice, spune directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci. Volumele reduse care se tranzactioneaza isi vor pastra acest nivel pana la soluitionarea crizei politice, insa preturile nu vor fi grav afectate, a adaugat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu doar 0,36%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,54%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,82%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au mentinut indicele BET-NG la nivelul de vineri.

Actiunile Oltchim au inchis in crestere cu 9,01%, dupa ce la deschidere a fost de aproape 15%, mentinandu-se pe linia ascendenta din precedentele doua sedinte. In ultimele trei sedinte cotatia a urcat cu 44%, recuperand corectia de aproape 39% venita dupa anuntul privind privatizarea combinatului.

Privatizarea Oltchim, programata in septembrie. Metoda de licitare s-a schimbat

La inchiderea sedintei de luni actiunile combinatului erau cotate la 0,75 lei, iar operatiunile insumau 275.000 de lei.

Tranzactiile de pe piata Rasdaq au cumulat aproape 70.000 de lei, valoare de cinci ori mai redusa decat lichiditatea de vineri, de 371.000 de lei.

Actiunile firmei Univers Ramnicu Valcea (UNVR) au consemnat cel mai ridicat rulaj, desi cu aceste titluri a fost realizata doar o tranzactie, de 20.000 de lei. Operatiunea a fost efectuata la pretul de 13,5 lei, cu 3,85% peste cotatia precedenta.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,3%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BVB inchidere sedinta luni, #indici BVB luni, #actiuni Oltchim BVB, #actiuni SIF Transilvania BVB, #actiuni Fondul Proprietatea BVB, #actiuni Erste Bank BVB , #Tranzactii bursiere