BVB a inchis in scadere sedinta de vineri

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 17:50
1319 citiri
BVB a inchis in scadere sedinta de vineri

Bursa de la Bucuresti a scazut vineri cu cu 0,17%, pentru a doua zi consecutiv, astfel ca indicele general BET-C a incheiat primele noua luni cu 0,2% sub nivelul de la finalul anului trecut.

Indicele general al Bursei, BET-C, a scazut in aceasta saptamana cu 3,11%, si, raportat la nivelul de la finele lunii august, indicele este cu 2,81% mai jos. In al treilea trimestru, indicele a avansat cu 2,69%, dar in ultimele zile din septembrie s-a intors sub nivelul din 2011.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a coborat in aceasta saptamana cu 3,7%. Astfel, a incheiat luna cu aproape 1% sub nivelul din august, iar fata de sfarsitul anului trecut, este in crestere cu 10,11%. In ultimele trei luni, indicele a avansat cu 7,33%.

In acelasi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut in aceasta saptamana cu 3,77%, astfel ca a incheiat luna septembrie cu 1,82% sub nivelul din august. Raportat la nivelul de la finele lunii iunie indicele este cu 4,35% mai sus, iar fata de finele anului trecut este in urcare cu aproape 9%.

La inchiderea sedintei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,4%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,23% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a coborat cu 0,19%, in timp ce indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,33%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,38% peste inchiderea de joi.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 20,3 milioane lei, valoare cu 48% peste rulajul sedintei precedente, de 13,7 milioane lei.

Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 83% de transferurile cu actiunile SIF Oltenia (6,5 milioane lei), Fondul Proprietatea (5,3 milioane lei) si deal-uri cu titluri OMV Petrom (2,4 milioane lei), Banca Transilvania (1 milion de lei), BRD (1 milion de lei) si SIF Banat-Crisana (565.000 de lei).

Tranzactiile cu actiuni SIF Oltenia si OMV Petrom salveaza vineri lichiditatea BVB

Cea mai mare parte a rulajului SIF Oltenia reprezinta valoarea unei tranzactii cu 0,72% din actiunile societatii, in valoare de 5,9 milioane lei. Transferul pachetului a fost realizat la 1,4 lei, pret cu 1,45% peste inchiderea de joi. La finalul sedintei de vineri, actiunile SIF Oltenia erau in crestere cu 0,87%, la 1,392 lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 264.000 de lei, valoare cu 69% peste rulajul de joi, de 156.000 de lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,5%, investitorii asteptand publicarea unor informatii privind increderea consumatorilor din SUA si a unui raport referitor la necesarul de recapitalizare al bancilor din Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BVB sedinta vineri, #indici bvb, #evolutie BVB vineri, #lichiditate BVB , #Tranzactii bursiere