BVB a inchis sedinta de vineri in crestere

Vineri, 17 August 2012, ora 17:55
1164 citiri
BVB a inchis sedinta de vineri in crestere

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a crescut cu 1,18%, intr-o piata linistita si in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) si OMV Petrom (SNP) au asigurat 79% din lichiditate, iar titlurile Oltchim (OLT) au continuat sa creasca accelerat.

La inchiderea pietei principale actiunile combinatului Oltchim erau cotate la 0,688 lei, iar operatiunile insumau 127.000 de lei.

Actiunile Oltchim au urcat cu 15%, pe o bursa in crestere usoara

Indicele general al pietei, BET-C, a crescut in aceasta saptamana cu 2,36%. La finalul sedintei de vineri, indicele general BET-C era cu 2,13% peste nivelul de la finele lunii iulie si, totodata, cu 2,42% peste anul trecut.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, a urcat in aceasta saptamana cu 3,77%. Astfel, raportat cu nivelul de la finele lunii trecute este cu 4% mai mare. Comparativ cu sfarsitul anului trecut, indicele este in crestere cu 10,81%.

In sedinta de vineri, titlurile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au fost cele mai lichide, cu rulaje de 21,2 milioane lei si, respectiv, 8,4 milioane lei.

Mare parte din rulajele celor doua actiuni a fost asigurata de tranzactii negociate, de 13,2 milioane lei si, respectiv, 6,6 milioane lei.

Actiunile Fondului Proprietatea au crescut usor cu 0,66%, la 0,5315 lei, iar titlurile OMV Petrom au avansat nesemnificativ, la 0,3781 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea si OMV Petrom au asigurat 79% din lichiditatea pietei, de 37,7 milioane lei (8,4 milioane euro). Rulajul bursei este cu 35% peste valoarea cumulata a transferurilor de joi, de 27,9 milioane lei (6,1 milioane euro).

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,77%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, avansa cu 0,65%.

Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a urcat cu 1,49%.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut usor, cu 0,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,54% peste inchiderea de joi.

Titlurile Fondului Proprietatea si SIF Oltenia au fost singurele din indicele BET-FI care au incheiat ziua pe verde, cu 0,66% si, respectiv, cu 0,45%.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,5%, influentate de declaratiile cancelarului Angela Merkel potrivit careia Germania va face tot ce va putea pentru salvarea euro.

Bursele europene, in crestere dupa declaratiile cancelarului Angela Merkel

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BVB inchidere sedinta vineri, #indici BVB vineri, #evolutie BVB vineri, #tranzactii actiuni Oltchim, #actiuni Fondul Proproetatea BVB, #actiuni OMV Petrom BVB , #Tranzactii bursiere