BVB inchide pe crestere usoara, datorita vanzarii Giurgiu Nav

Luni, 10 Septembrie 2012, ora 17:34
1831 citiri
BVB inchide pe crestere usoara, datorita vanzarii Giurgiu Nav

Bursa de Valori Bucuresti a inchis sedinta de luni in crestere usoara, de 0,09%, pe o lichiditate salvata de transferurile de pe piata Rasdaq, unde Interagro, firma controlata de Ioan Niculae, a vandut actiunile de la Giurgiu Nav, pentru 3,8 milioane euro.

Omul de afaceri Ioan Niculae a vandut actiunile detinute la Giurgiu Nav

Piata a fost pe verde la deschidere, dupa care a trecut pe scadere modesta, in linie cu pietele europene.

BVB a deschis sedinta de luni in crestere usoara

Rulajul de pe segmentul de actiuni de la BVB a fost redus, de 13,35 milioane lei (2,98 milioane euro), mult sub lichiditatea de vineri, de 74,38 milioane lei (16,6 milioane euro).

Cele mai tranzactionate au fost actiunile OMV Petrom (SNP), cu operatiuni de 4,46 milioane lei. Titlurile au inchis in urcare cu 2%, la 0,408 lei.

Pe locul secund s-au plasat actiunile Fondul Proprietatea (FP), cu un rulaj de 2,9 milioane lei, iar ultimul transfer s-a perfectat la 0,533 lei, in urcare cu 0,53%.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 0,14%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,25% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), era in stagnare, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, se situa cu doar 0,06% peste nivelul sesiunii precente.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a ramas in crestere usoara toata ziua, iar la final consemna un plus de 0,4%.

Piata Rasdaq a salvat lichiditatea generala a Bursei de la Bucuresti, dupa ce Interagro, firma controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, a vandut pachetul de actiuni detinut la Giurgiu Nav, reprezentand de 92,54% din capitalul social, pentru care a incasat 17,37 milioane lei (3,8 milioane euro).

Cele 20,43 milioane de titluri au fost cedate la un pret de 0,85 lei pe unitate, cu 73,44% sub ultima cotatie de tranzactionare, din 30 iulie.

Niculae a cumparat in iulie 2001 pachetul de 92,54% din actiunile firmei de transport fluvial de la PSV Company, fosta Petromservices, la un pret de 0,88 lei/titlu, printr-o tranzactie de vanzare la ordin.

De asemenea, Niculae a cedat si controlul firmei Comcereal Prahova (CPRH), respectiv pachetul de 83,33%, pentru 1,18 milioane lei.

Pana la transmitere stirii, cumparatorul actiunilor nu a notificat Bursa privind tranzactia realizata.

Bursele vest-europene afisau evolutii mixte la finalul sesiunii de la Bucuresti, iar piata din Statele Unite a deschis in scadere sedinta de luni, dupa cresterile din ultima perioada.

Investitorii asteapta ca sedinta de politica monetara a Rezervei Federale americane (Fed) din aceasta saptamana sa semnaleze o noua runda de achizitii de obligatiuni.

Pietele europene au crescut puternic saptamana trecuta, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat ca institutia a adoptat un plan de reducere a costurilor de finantare ale statelor aflate in dificultate prin achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale cu maturitati de pana la trei ani, de pe piata secundara.

#BVB sedinta luni, #indici BVB luni, #evolutie BVB luni, #lichiditate BVB luni, #Rasdaq vanzare actiuni Giurgiu Nav , #Tranzactii bursiere