Cazul Cristian Sima, un exemplu de "asa nu": Cum alegem firma de brokeraj?

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 15:10
3266 citiri
Cazul Cristian Sima, un exemplu de "asa nu": Cum alegem firma de brokeraj?

Cazul Sima atrage atentia asupra modului in care functioneza piata de capital. Brokerul care a pierdut doua milioane de euro intr-o singura zi i-ar putea face pe multi investitori sa se teama de tranzactiile pe pietele financiare. Cum alegem brokerul?

Primul lucru pe care trebuie sa il verifice un investitor interesat de tranzactii pe piata de capital este autorizatia si acordul CNVM de functionare a firmei de brokeraj. Avocatul Cristian Dutescu, specializat pe piete de capital, explica modul in care un client se poate asigura de legalitatea companiei, chiar si atunci cand este inregistrata in alte state:

"In primul rand, trebuie sa stie daca este autorizata si daca functioneaza sub supravegherea unei autoritati administrative. Daca este autorizata pe teritoriul UE, in mod cert figureaza sub supravegherea unei autoritati europene. Daca este autorizata sub jurisdictia unui alt stat in afara UE, exista o procedura prin care firmele de brokeraj pot sa presteze servicii pe teritoriul Romaniei, deci practic trebuie un accept al CNVM. Trebuie sa verifice daca firma respectiva are acordul CNVM".

Urmatorul pas pe care investitorul nu trebui sa il omita este documentarea. Brokerului Eugen Voicu explica, ca acest pas, desi pare inutil, este foarte important. Cu cat exista mai multe informatii despre o companie de brokeraj, cu atat riscurile unei alegeri gresite sunt mai mici:

"Potentialul investitor ar trebui sa culeaga un mimimum de date: cat de vechi sunt pe piata, care este managementul si eventual ce tranzactii au facut pe piata. Chiar daca pare rudimentar, investitorul ar trebui sa analizeze realizarile anterioare care nu au nicio legatura cu realizarile viitoare, dar care nu pot fi ignorate. Oameni care au o vechime in piata, care au construit pe piata sunt preferati in fata altora", a declarat Voicu pentru Business24.

Masuri de precautie in cazul firmelor de brokeraj inregistrate in strainatate

Specialistii recomanda evitarea firmelor de brokeraj inregistrate in alte tari.

"Daca vorbim de tranazactiile pe care le fac, riscurile sunt intr-adevar mari. Cazul Sima nu este singurul exemplu de acest gen. Riscul de frauda este foarte mare in industria asta pentru ca controalele se fac cu o anumita periodicitate.

La o firma de asset management exita o banca depozitara care zilnic certifica modul de lucru, calculele de active. Nu este acelasi lucru la o firma de intermediere de brokeraj", a explicat Voicu.

In plus, investitorul nu are niciun beneficiu legal suplimentar daca alege o firma de brokeraj offshore, fata de una inregistata in Romania.

"In cazul unei companii de brokeraj "offshore" avantajul este ca administratorul plateste un impozit mai mic. Dar daca obtine profit pe teritoriul Romaniei trebuie platit impozit si in Romania de catre compania respectiva. Conteaza locul unde se presteaza serviciul. Pentru investitorul nu este nicio diferenta, administratorul companiei de brokeraj plateste mai putini bani", a explicat avocatul Cristian Dutescu.

In plus, riscurile cresc si mai mult in cazul in care firma de brokeraj nu este inregistrata macar intr-un stat european, pentru ca statle din afara UE au inclusiv posibilitatea de a refuza colaborarea cu autoritatile romane in cazul unei suspiciuni de frauda.

"Riscul este mai mare daca este o societate care nu este inregistrata pe teritoriul uniunii europene pentru ca autoritatea romana are posibilitati reduse de verificare, acorda doar autorizare de functionare dar verificarea este facuta de o entitate in afara UE.

Cand vorbim de un stat membru UE, raspunsul vine rapid. Cand este vorba de un alt stat in afara UE, nu exista o obligatie legala sa coopereze si poate interveni un refuz", a adaugat Dutescu.

Cristian Sima, brokerul care a aruncat in aer presa si piata de capital, dupa ce a fugit in Islanda pagubind mai multi clienti.

#broker piata capital Romania, #firme brokeraj Romania, #sfaturi alegere firma broker , #Tranzactii bursiere