Investitorii romani, interesati de listarea companiilor cu prezenta redusa pe bursa

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 17:59
1980 citiri
Investitorii romani, interesati de listarea companiilor cu prezenta redusa pe bursa

Investitorii institutionali romani ar participa la ofertele de listare de companii din sectoarele cu reprezentativitate redusa pe bursa, precum IT, agricol, retail, alimentar, cu o capitalizare estimata free-float-ului de minim 15 milioane euro si care vand actiuni noi la un pret "atractiv".

Aceste criterii se regasesc intr-un studiu realizat de Bursa de Valori Bucuresti in randul administratorilor fondurilor de investitii, ai fondurilor private de pensii si firme de brokeraj.

Repondentii au afirmat ca ofertele pentru listare ar trebui derulate de companii solide financiar, cu perspective bune de crestere si care activeaza intr-un domeniu cu reprezentativitate redusa pe bursa de la Bucuresti, precum IT, agribusiness, retail, food&beverage, materiale, real-estate si telecom.

In plus, emitentul trebuie sa aiba o capitalizare estimata a free-float-ului de minim 15 milioane euro, intrucat sub acest prag compania ar putea deveni neinteresanta pentru investitorii institutionali, iar de acestia depinde succesul unei oferte. Free-float-ul ar trebuie sa fie de cel putin 25% - 30%.

O alta cerinta a investitorilor institutionali este ca cel putin 20-30% din actiunile scoase la vanzare sa fie destinate micilor investitori, astfel incat sa participe investitori cu profiluri diferite, dar si o lichiditate a actiunilor.

Totodata, compania nu ar trebui sa aiba o expunere prea ridicata a lichiditatilor sau investitii semnificative in afara obiectului principal de activitate, ce indica un management mai putin performanr din perspectiva pietei de capital.

Oferta ar fi justificata daca emitentul va utiliza banii atrasi pentru investitii, intrucat alte obiective iar face reticenti pe investitori si ar putea duce la esecul operatiunii.

Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca o companie pentru a avea succes la listarea pe bursa

In plus, investitorii institutionali prefera sa cumpere intr-o oferta actiuni nou emise intr-o majorare de capital, nu vandute de actionarii existenti, intrucat altfel ar exista banuieli ca actionarii respectivi ar viza doar transferul riscului, fara ca firma sa aiba nevoie de capital. Totusi, repondentii spun ca ar cumpara actiuni vandute de actionarul majoritar, dar aceasta decizie este conditionata de stadiul de dezvoltare si maturitate al afacerii.

Finantarea bancara confera un grad de siguranta mai mare firmelor.

"O firma fara credit bancar poate fi considerata prea conservatoare din perspectiva managementului financiar, sau poate ridica intrebari de eligibilitate bancara. Prin contrast, o firma supraindatorata este putin probabil sa fie convingatoare daca solicita atragerea de sume in oferta publica preponderent pentru rambursari de credite.

Utilizari partiale pentru rambursari de credite sunt acceptabile cand urmaresc atingerea unui grad de indatorare optim, o echilibrare intre mai multe valute sau o imbunatatire a profilului de maturitati. Este preferabil ca sumele atrase sa fie folosite pentru dezvoltare", se mai arata in studiu.

Alte cerinte pe care compania trebuie sa le indeplineasca vizeaza respectarea planului si proiectelor incluse in prospectul de oferta, un grad ridicat de transparenta, o politica de dividend, dar si respectarea principiilor de guvernanta corporativa, printre care respectarea drepturilor actionarilor minoritari, calitatea raportarilor financiare, structura si atributiile consiliului de administratie.

Totodata, investitorii vor ca actiunile sa intre la tranzactionare la scurt timp dupa incheierea ofertei, in acest sens fiind necesar sprijinul acordat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Depozitarul Central.

#companii listare Bursa, #investitori listare bursa, #companii oferte listare bursa, #conditii listare bursa , #Tranzactii bursiere