Nereguli grave la WBS Romania: CNVM a retras autorizatia de functionare

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 11:21
2059 citiri
Nereguli grave la WBS Romania: CNVM a retras autorizatia de functionare

CNVM a amendat si a retras autorizatia de functionare a WBS Romania, fiind constatate, in cadrul controlului, incalcari grave ale legilor pietei de capital.

De asemenea, Cristian Sima a fost amendat cu 50 mii de lei si a primit interdictia de a activa pe piata de capital timp de cinci ani.

"Investigatiile derulate de autoritatea pietei de capital au identificat: situatii in care in contabilitatea societatii nu au fost evidentiate operatiuni bancare realizate prinintermediul conturilor bancare deschise de S.S.I.F. la o institutie de credit din strainatate; documente cu continut diferit fata de cel transmis catre C.N.V.M. cu ocazia raportarilor periodice; specimene de semnatura declarate si valide la rnomentul controlului, in relatia cu institutiile de credit la care societatea avea desehise conturi, care erau diferite de cele aprobate prin Hotararea Consiliului de Administratie al S.S.I.F.-ului; faptul ca S.S.I.F.-ul a pastrat disponibilitati proprii in conturile destinate pastrarii fondurilor clientilor, precum si un caz de nerestituire a fondurilor unui client, la solicitarea acestuia", potrivit unui comunicat al Comisiei Nationale Valorilor Mobiliare (CNVM).

La momentul controlului de fond, in conturile bancare ale societatii se regaseau disponibilitatile banesti ale clientilor.

"Ca urmare a acestor investigatii, C.N.V.M. a decis sanctionarea S.S.I.F. WBS Romania cu amenda in cuantum de 40.907,2 lei si cu retragerea autorizatiei de functionare, sanctionarea lui Cristian Sima, in calitate de Presedinte al Consiliului de Administratie si Director General al S.S.I.F. WBS Romania in perioada 27.06.2003 - 26.04.2011 cu amenda in cuantum de 50.000 lei si interdictia de a rnai desfasura aetivitati ce intra sub incidenta reglementarilor pietei de capital pentru o perioada de 5 ani, precum si sanctionarea lui Dan Vatamanu, in calitate de conducator al S.S.I.F. WBS Romania., reprezentant al compartimentului de control intern si persoana desemnata cu evaluarea si administrarea riscurilor, cu amenda in cuantum de 50.000 lei si interdictia de a mai desfasura activitati ce intra sub incidenta reglemetarilor pietei de capital pentru o perioada de 5 ani", se mai spune in conunicat.

Au mai primit amenda Anca Elena Bunea, Presedinte al Consiliului de Administratie al S.S.I.F. Romania, in cuantum de 50.000 lei si Brandusa Consuela Tanase, in calitate de reprezentant al compartimentului de control intern al S.S.I.F. WBS Romania, in cuantum de 10.000 lei.

Toate sanctiunile aplicate au drept de contestatie la C.N.V.M. in termen de 30 de zile de la data comunicarii. Contestatia nu suspenda executarea.

S.S.I.F. WBS Romania are obligatia ca, in term en de cel mult 15 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantelor de sanctionare, sa restituie toate sumele de baniapartinand clientilor creditori si sa transfere toate instrumentele financiare apartinand clientilor si aflate in custodia societatii, in conformitate cu dispozitiile exprese aledetinatorilor, imediat la solicitarea acestora sau, in lipsa acestora, la expirarea termenului, in conformitate cu regulile pieaei.

"C.N.V.M. a transmis o serie de documente referitoare la aceasta speta altor institutii ale statului, cu competente in domeniu, in vederea continuarii investigatiilor. Toatemasurile luate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in acest caz urmaresc respectarea prevederilor legale, protejarea investitorilor impotriva practicilor frauduloasesi functionarea corecta si transparenta a pietelor de instrumente financiare din Romania", potrivit CNVM.

Cristian Sima declara, pe 14 octombrie, ca se afla in Islanda, la Reykjavik, si ca nu stie cand se va intoarce in tara. El spunea atunci ca a plecat din tara pentru ca era cu "presiunea ajunsa la maxim", admitand ca a pierdut banii clientilor, dupa ce a tranzactionat prost si ca nu este nimeni implicat de la WBS.

#retragere autorizatie functionare WBS Romania, #autorizatie functionare WBS Romania, #control CNVM WBS Romania , #Tranzactii bursiere