Broker: "Razboiul politic", doar un cui in cosciugul burselor

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 11:24
1719 citiri
Broker: "Razboiul politic", doar un cui in cosciugul burselor

Pietele financiare au reactionat imediat la "zguduielele" politice din Parlamentul Romaniei. Violenta masurilor luate au determinat o scadere de 2,1% a bursei, in prima parte a sedintei, pentru ca investitorii au intrat in defensiva, a declarat brokerul Adrian Manaila.

"Impactul pe pietele financiare este generat de violenta masurilor pe care coalitia aflata la guvernare le-a luat. Parerea mea este ca trebui sa urmeze un curs mai linistit pentru aceste modificari.

Cred ca investitorii vor cauta sa se puna la adapost. Multi investitori vor spune: eu plec de pe piata asta, imi pun banii in banca si stau linistit, nu stau la risc. Si asa pietele sunt destul de stresate de riscurile economiei globale, de riscurile zonei euro, a Chinei care si-a incetinit cresterea.

Aceasta situatie este doar un cui in cosciugul burselor. Sigur vor mai fi reactii daca lucrurile merg tot asa si daca nu se mai calmeaza. Toate aceste conditii vor pune presiune pe ratingul de tara si dobanzile la care vom mai putea avea acces la finantare", a declarat Adrian Manaila pentru Business24.

Zi nefasta pentru Bursa de Valori Bucuresti

Bursa de la Bucuresti a scazut cu 2,1% in prima parte a sedintei de miercuri, influentata in principal de tensiunile politice din Romania, precum si de corectiile usoare inregistrate de bursele externe, potrivit Agerpres.

Scaderea pietei vine dupa cinci sedinte consecutive in care indicele general BET-C a avansat cumulat cu aproape 7%.

Bursa nu a fost influentata marti de disputele din Parlament intre PDL si USL privind schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, insa reactiile s-au vazut miercuri dimineata, cand cotatiile au deschis in scadere.

Astfel, chiar in primele minute piata a scazut cu 2,6%, insa corectia a incetinit rapid la 1,7%. Pana la ora 12:30 scaderea a incetinit la 1,1%, insa apoi s-a dus din nou la 2% dupa ce viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a anuntat ca USL va depune intr-o ora la Birourile permanente reunite documentele pentru declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

La ora 13:30, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 2,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,46% sub inchiderea de marti.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 2,76% sub sedinta precedenta.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 2,19%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, noul indice extins al BVB, BET-BK, a coborat cu 1,78%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat in total actiuni de 13,2 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare de doua ori mai mare decat rulajul din prima parte a sedintei precedente, de 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 6,5 milioane lei, si au acoperit jumatate din rulajul bursei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost realizat la 0,464 lei, pret in scadere cu 3,43%.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,6%, corectandu-se usor dupa ce marti au atins maximul ultimelor doua luni, sustinute de asteptarile optimiste ale investitorilor ca bancile centrale sa ia masuri de stimulare a economiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BVB sedinta miercuri, #reactie Bursa Bucuresti, #broker reactii Bursa , #Tranzactii financiare