Cum le-a priit criza bancilor europene

Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 15:49
1325 citiri
Cum le-a priit criza bancilor europene

Bancile europene ies din criza creditelor mai mari decat inainte de aparitia problemelor, ceea ce amplifica riscurile la care sunt expuse economiile nationale, potrivit Bloomberg.

BNP Paribas, Barclays si Banco Santander se afla printre cele 353 de institutii europene de credit care au crescut de la inceputul anului 2007, informeaza Mediafax.

In plus, 15 banci din Europa au active mai mari decat PIB-urile tarilor din care provin, comparativ cu numai zece, in urma cu trei ani, potrivit datelor Bloomberg.


Uniunea Europeana a impus divizarea bancilor salvate cu fonduri guvernamentale, dar autoritatile de reglementare nu au luat masuri in cazul institutiilor financiare care nu au primit ajutoare de stat si sunt prea mari pentru a fi lasate sa intre in faliment.


Activele bancilor europene au crescut cu 25% de la inceputul lui 2007, comparativ cu avansul de 20% consemnat de institutiile de credit din SUA.


"Sadim semintele unei noi crize. In ultimii doi ani, bancile au devenit mai mari, iar evolutia este contrara conditiilor actuale", considera David Lascelles, analist la Centrul pentru studii in domeniul inovatiilor financiare, din Londra.


In ultimii zece ani, activele Royal Bank of Scotland au crescut cu 2.914%, in urma achizitiilor, tranzactiilor financiare si dezvoltarii operatiunilor de creditare, iar banca a cheltuit 140 de miliarde de dolari pentru preluari, inclusiv a ABN Amro.


De la inceputul lui 2007, BNP Paribas, cea mai mare banca din lume in functie de active, si-a majorat balanta contabila cu 59%, la 2.290 miliarde de euro, suma echivalenta cu 117% din PIB-ul Frantei.


Activele bancii londoneze Barclays au urcat cu 55%, la 1.550 miliarde de lire sterline (2.600 miliarde dolari), reprezentand 108% din PIB-ul Marii Britanii.


In cazul Santander, activele au avansat cu 30%, la 1.080 miliarde de euro, suma echivalenta cu PIB-ul Spaniei.


Ralph Silva, director pentru cercetare la compania de analiza a pietelor financiare Tower Group, considera totusi ca este prea simplist sa critici toate bancile mari.


"Bancile au modele de afaceri diferite. Unele dintre bancile mari au de fapt o politica de management al riscurilor mai buna decat unele institutii de credit mici",a aratat Silva.


Liderii statelor din G20, printre care Franta, Germania, Italia si Marea Britanie, au convenit in septembrie redactarea ,pana la sfarsitul lui 2010, a unor reguli care sa oblige bancile sa isi imbunatateasca structura capitalului si care sa descurajeze indatorarea excesiva.

 

#active, #banci, #criza, #fonduri , #Tranzactii financiare