Fondurile speculative "infloresc" in plina criza financiara

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 13:04
1902 citiri
Fondurile speculative "infloresc" in plina criza financiara

Fondurile speculative de tipul hedge sunt o investitie mai profitabila decat actiunile de pe pietele de capital. Intr-un an cu profituri inegale intre cele mai multe din fondurile speculative din SUA, managerii care aleg sa investeasca in actiuni ar putea iesi pe pierdere.

Hedge fonduri promit o rata a profitului mai mare decat cea a fondurilor mutuale pentru se concentreaza pe obtinerea de profituri sub orice forma, in timp ce fondurile mutuale au ca scop depasirea index-ului pietii. Sunt "acuzate" ca intrerup si disturba pietele financiare din cauza speculatiei generata de "curajul" de a paria impotriva multimii.

In primele cinci luni ale anului, portofoliile "hedge funds" (fondurilor de acoperire) au crescut cu 4,1% in comparatie cu 2,4% cat au castigat fondurile mutuale, se arata intr-un studiu eVestment/HFN, citat de Reuters.

In acest an, profituri substantiale din hedge funds au raportat in acest an manageri ca David Tepper sau Daniel Loer in urma unor investitii facute in a doua jumatate a anului 2011.

Foarte multi investitori profita de tranzactiile la nivel scazut al obligatiunilor, titlurile de creanta ale SUA sau obligatiunilor de pe pietele statelor europene, puternic afectate de criza financiara.

Alti investitori au raportat profituri importante de pe obligatiunile de tip "junk". Acesta este un alt indicator ca intr-un an de turbulente majore pe pietele de capital, obligatiunile sunt cea mai profitabila solutie pentru investitori.

"La finele anului trecut, fluctuatiile de pe piata europeana de capital ne-au impins catre creditele corporative, desi implicau investitii mari", a declarat Peter Faulkner, managerului unui portofoliu de credite de 2 miliarde de dolari.

Ce ne asteapta in continuare?

In acest an investitorii de retail au facut o miscare similara in fonduri mutuale de obligatiuni, in incercarea de a evita actiunile si riscurile pe care acestea le implica.

In luna mai, fondurile mutuale de obligatiuni au crescut cu 139,84 de miliarde de dolari, pe cand fondurile mutuale de capital au pierdut 27,21 milioane de dolari, potrivit datelor Institutului Companiilor de Investitii.

Cu toate acestea, analistii se intreaba daca castigurile mari din hedge funds vor mai continua in acest an. Acestia sunt de parere ca cele mai mari profituri au fost raportate in perioada ianuarie-martie si ca urmeaza o perioada de stagnare pusa pe seama scaderii randamentelor la datoriile corporatiilor.

Miliardari din hedge founds

Acum 20 de ani, investitorul american de origine maghiara, George Soros, a devenit cunoscut in toata lumea pentru tranzactiile financiare care au condus la o puternica devalorizare a lirei sterline.

Un alt miliardar care a reusit sa faca profit din hedge funds este Adam Fisher, manager al fondului speculativ Commonwealth Opportunity Capital, care administreaza active in valoare de 320 de milioane de dolari.

Fondul condus de Adam Fisher, ai carui bani sunt investiti in Europa in proportie de 80% detine obligatiuni guvernamentale emise de Germania, Olanda, Italia si Spania.

#hedge founds, #fonduri speculative profit, #actiuni profit, #fonduri mutuale fonduri speculative , #Tranzactii financiare