Investitorii din SUA, tot mai interesati de companiile din Europa

Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 13:35
1565 citiri
Investitorii din SUA, tot mai interesati de companiile din Europa

Companiile americane se indreapta catre Europa pentru investitii, insa situatia depinde de evolutia crizei datoriilor in Europa, potrivit participantilor la piata de capital din SUA.

"De partea cererii exista un apetit urias, investitorii dispun de lichiditati si cauta active in care sa investeasca. Ei sunt interesati de companiile europene", a declarat un reprezentant al unei companii mari de asigurari pentru CNBC.

Pana acum piata plasamentelor private din SUA a fost in mod deosebit activa in 2012, cu afaceri de 4,5 miliarde doar in luna ianuarie, "majoritatea fiind de la companiile europene", sustine oficialul.

Intr-o luna normala de ianuarie, un miliard de dolari in emisiuni ar fi considerata o cifra puternica, adauga acesta.

Companiile cele mai atractive pentru investitorii americani sunt cele de utilitati si de infrastructura, majoritatea fiind firme care opereaza cu monopol si ar putea fi percepute drept companii care beneficiaza de acoperire guvernamentala.

Afacerile semnificative de acest tip in acest an includ un plasament privat de un miliard de dolari aduse de Weir Group din Scotia si 1,2 miliarde de dolari aduse de la firma aerospatiala franceza Safran, un nou venit pe piata din SUA.

"Consideram ca venitul pe termen lung, satbil este foarte atractiv. Companiile cu monopol regulat precum cele de utilitati sunt foarte atrative pentru nevoile noastre de investitii", a declarat reprezentantul companiei americane de asigurari, care a subliniat ca exista, totusi, probleme cu cateva tari Europene "puternice", inclusiv Marea Britanie, Franta, Germania si Olanda.

Pentru eventualii emitatori, piata americana a obligatiunilor se situeaza peste cea europeana, in ceea ce priveste preturile, intrucat pietele din Europa sunt mult mai scumpe si mult mai volatile, din cauza crizei datoriilor suverane.

La data de 3 februarie, companiile europene eu emis obligatiuni 8,5 miliarde de dolari in moneda americana, in comparatie obligatiunile in euro de doar 3,2 miliarde de euro (4,2 miliarde de dolari) sau cu cele in franci elvetieni, de 450 de milioane de franci (492 milioane de dolari).

#investititori americani, #investitii Europa, #investitii companii americane , #Tranzactii financiare