Bursa din Varsovia ar putea lista in 2010 si firme din Romania

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 16:42
1359 citiri
Bursa din Varsovia ar putea lista in 2010 si firme din Romania

Bursa de Valori din Varsovia, cea mai mare din centrul si estul Europei dupa capitalizare, ar putea lista primele companii din Romania, Bulgaria si Croatia in 2010, a anuntat miercuri Depozitarul Central polonez.

Depozitarul, ce deconteaza tranzactiile de pe piata de capital, pregateste realizarea unor interconectari cu aceste trei state est-europene, precum si cu Canada, deoarece mai multe companii sunt interesate sa se listeze la Varsovia, a afirmat directorul executiv al depozitarului bursei din Varsovia, Iwona Sroka, intr-o conferinta de presa, potrivit Bloomberg.

Bursa poloneza a inregistrat in primele noua luni din acest an cel mai mare numar de noi listari de companii din Europa dupa NYSE Euronext, atragand 22 de companii, fata de 23 in cazul celui din urma, potrivit PricewaterhouseCoopers LLP.

Capitalizarea bursei poloneze depaseste 137 miliarde dolari, fiind depasita in Europa emergenta doar de pietele de capital din Rusia si Turcia.

Pe piata principala a bursei din Varsovia sunt listate 377 companii, din care 25 sunt straine, potrivit datelor publicate de institutie.

Printre companiile straine care s-ar putea lista anul viitor pe bursa din Varsovia se numara Sopharma din Bulgaria si Kulczyk Oil Ventures din Canada, detinuta partial de miliardarul polonez Jan Kulczyk, pa mai spus Iwona Sroka.

La jumatatea lunii noiembrie, presedintele Bursei din Sibiu (Sibex), Teodor Ancuta, declara pentru NewsIn ca a reluat discutiile cu Bursa din Varsovia pentru realizarea unei conexiuni intre depozitari, care va facilita investitiile pe ambele piete, dar si eventualele listari duble.

"Am reluat discutiile cu Bursa din Varsovia pentru a permite listarile duble dupa lansarea pietei la vedere.

Mai mult vrem sa oferim clientilor intermediarilor care vor opera pe piata la vedere Sibex posibilitatea de a cumpara actiuni din Polonia, adica sa realizam conexiunea Depozitarului Sibex cu cel al pietei din Varsovia", afirma Ancuta.

Bursa din Varsovia este actionar al Bursei din Sibiu, cu 1,92% din capital.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bursa, # varsovia, # firme, # polonia , #Tranzactii