Despre microbul bursei, noroc si experienta - Invata de la un investitor activ!

Sambata, 09 August 2014, ora 00:00
4198 citiri
Despre microbul bursei, noroc si experienta - Invata de la un investitor activ!
Foto: Dan Onescu

Dan Onescu are 30 de ani, lucreaza intr-o institutie financiara si este investitor la bursa prin casa de brokeraj Tradeville. Iubeste aceasta activitate pe care o vede foarte asemanatoare cu un joc de strategie.

In mod evident, un investitor pe bursa este motivat de posibilitatea obtinerii unor randamente mai mari decat cele oferite de produse cum ar fi depozitele la termen, titlurile de stat, sau chiar fondurile de investitii.

Inceputurile activitatii pe bursa, insa, nu sunt intotdeauna usoare, spune tanarul, care recunoaste ca nici lui nu i-a fost usor. " (...) am mers pe intuitie, insa cu timpul capeti incredere in tine, inveti lucruri noi si aplici diverse tactici de investitii pe care le stabilesti singur sau impreuna cu brokerul care te consiliaza", explica Onescu.

Odata ce ai prins "microbul bursei", insa, nu te intorci mai vreodata la a fi un client conservator in ceea ce priveste economisirea si investitiile, explica tanarul intr-o discutie cu Business24 in care vorbeste despre tranzactionarea pe bursa, despre provocarile pe care le intampina ca investitor activ, dar si despre ceea ce ar trebui sa stie oricine isi doreste sa devina investitor pe bursa.

"Am fost atras inca din adolescenta de ideea de a economisi - indeosebi cu ajutorul unor instrumente mai inovative. Atunci am cumparat pentru prima data certificate de trezorerie, insa primul contact cu piata de capital a fost unul indirect, prin intermediul unui fond de investitii care investeste in actiuni cotate la bursa.

Am urmarit respectivul fond aproximativ doua luni inainte de a lua decizia de a investi, uitandu-ma deisgur si la istoric", spune Dan Onescu.

La vremea respectiva avea foarte putine cunostinte cu privire la investitiile in actiuni, astfel ca fondurile de investitii erau urmatorul pas pentru el, un client obisnuit sa economiseasca pana atunci prin intermediul unor produse clasice cum ar fi depozitele la termen sau contul de economii.

Odata cu experienta profesionala a aparut si motivatia de a-si "incerca norocul" la bursa.

" (...) lucrez intr-o institutie financiara, intr-un domeniu care are tangente cu piata de capital - am acumulat mai multe cunostinte legate de bursa, astfel ca am decis ca este timpul sa fac urmatorul pas in diversificarea modalitatilor de economisire si investitii - din punct de vedere al asumarii riscurilor aferente, comparativ cu posibilitatea obtinerii unor randamentele superioare", explica tanarul.

Bursa, un mix de noroc si experienta

Tranzactionarea pe bursa, insa, nu este pentru toata lumea, spune investitorul, deoarece implica o dinamica diferita si riscuri suplimentare, implicit fiind necesara o permanenta urmarire a pietei si evolutiei acesteia.

"Am prieteni care isi doresc randamente mai mari pentru economiile lor, dar care inca nu au constinte financiare si economice care sa ii ajute pentru a face pasul spre tranzactionarea pe bursa. Pentru a face acest pas trebuie sa intelegi foarte bine riscurile asociate si sa fii tot timpul informat si consiliat, cat mai bine posibil", mai spune acesta.

Din punctul de vedere al unui client obisnuit de bursa, rezultatele obtinute sunt un mix intre noroc si experienta, considera investitorul.

"Poti invata aceasta arta de tranzactionare la bursa, insa niciodata nu cred ca o poti stapani 100%, norocul si ghinionul facand parte din activitatea unui investitor pe bursa", spune acesta.

Cum trebuie sa joci pe bursa

Tranzactionarea la bursa se invata atat de unul singur cat si prin consilierea pe care o primesti de la brokerul tau.

Trebuie sa stii sa iti gestionezi impulsul de tranzactionare pe motive emotionale sau in baza unor zvonuri care nu au surse clare si sa analizezi cat mai bine informatiile despre piete prezentate de mass media, cele oferite de companiile targetate sau pe cele primite de la broker, explica Dan Onescu.

"Traim intr-o economie globalizata. Cea mai mare provocare este faptul ca bursa locala este foarte dependenta de marile burse din lume si nu numai, astfel ca evenimentele economice, politice sau de alta natura care au loc in alte tari - mai puternice sau emergente - influenteaza semnificativ bursa din Romania.

Uneori reactiile sunt firesti, alteori exagerate. Asa cum stim, perceptia riscului este de multe ori mai importanta decat riscul in sine. Oricat de rationali ar fi jucatorii economici in general sau cei de pe bursa, este uman sa nu poti separa tot timpul fundamentele de reactiile generate de panica sau, din contra, de euforie", spune acesta.

"Must-have" pentru a deveni investitor pe bursa

Primul lucru care ar trebui facut este studiul, spune Dan Onescu. El contureaza pentru tine cateva lucruri pe care ar trebui sa le faci intocmai, pentru a avea succes in acest mediu:

Trebuie sa citim cat mai mult despre piata de capital si despre istoria ei, pentru ca fie ca recunoastem sau nu, istoria intotdeauna ne ofera o lectii importante pentru viitor.

In al doilea rand ar trebui sa exersam; sa incepem cu un portofoliu de test, cu bani virtuali, urmand ca ulterior sa intram cu bani adevarati, dar trebuie inceput gradual, nu cu toti banii disponibili.

In al treilea rand, nu trebuie sa facem investitii pe bursa cu bani imprumutati sau de care vom avea nevoie in viitorul foarte apropiat.

In al patrulea rand, sa incercam sa ne lasam ghidati in deciziile de investiti de rational si nu de emotional.

In al cincilea rand, ar trebui sa investim in transe.

Si nu il ultimul rand, trebuie sa vedem investitia in bursa ca pe o investitie pe termen lung - banii adevarati se fac prin investitia pe termen lung, chiar daca pe termen scurt apar si oportunitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitor busrsa, #tranzactii bursa, #incepator investitii bursa, #Dan Onescu Tradeville , #Tranzactii