Intercapital Invest a realizat primele tranzactii cu derivate si actiuni la Sibex

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 11:14
1404 citiri
Intercapital Invest a realizat primele tranzactii cu derivate si actiuni la Sibex

Casa de brokeraj Intercapital Invest a realizat primele tranzactii cu derivatele Dow Jones si cu actiunile Sibex, care au fost listate vineri pe propria piata, potrivit informatiilor de pe site-ul Bursei din Sibiu, informeaza NewsIn.

"Prin crearea pietei spot la Sibiu noi consideram ca deschid noi posibilitati atat pentru emitenti, cat si pentru investitori", a declarat vineri Gabriela Anghelache, presedintele CNVM, cu ocazia evenimentului de lansare a pietei spot a Bursei din Sibiu si a primei listari a unei burse pe piata proprie.

Lansarea pietei spot si a derivatelor pe Dow Jones vine in contextul in care bursa sibiana a primit recent toate aprobarile necesare de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si a semnat un contract de sublicentiere a indicelui Dow Jones Industrial Average cu CME Group si Dow Jones Indexes.

CME Group, care administreaza cea mai mare si diversificata piata de instrumente derivate din lume detine licenta exclusiva pentru contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) denominat in dolari.

Contractul futures tranzactionat pe piata Sibex este denominat in dolari americani si lei, va are multiplicatorul 1 (valoarea indicelui) si scadente trimestriale de pana la 12 luni.

Ca un pas premergator listarii actiunilor pe propria piata, in noiembrie 2009, actionarii operatorului de piata au votat pentru diminuarea valorii nominale a unei actiuni Sibex de la 10 lei/actiune la 1 leu/actiune. Astfel, a crescut numarul de actiuni de la 2,15 milioane lei, la 21,53 milioane lei, fara a se modifica capitalul social.

Tot atunci, actionarii au aprobat modificarea mai multor regulamente, in urma recomandarilor CNVM.

De asemenea, AGA a stabilit un tarif de 250 euro/luna pentru accesul brokerilor pe noua platforma, dar Sibex va aplica o scutire de la acest tarif in primul trimestru din 2010.

Noua piata administrata de bursa sibiana are un nou sistem de tranzactionare, care permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni si titluri de stat, energie, precum si cu certificate de emisie de CO2.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (Sibex) a fost fondata in 1994 si este un operator de piata ce administreaza cea mai mare piata de instrumente derivate din Romania. Contracte futures si cu optiuni, ce au ca activ suport actiuni, rate de schimb si aur, sunt disponibile pentru tranzactionare pe piata Sibex printr-un sistem de tranzactionare electronic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intercapital, #invest, #tranzactii, #sibex, #actiuni, #derivate , #Tranzactii