Joseph Stiglitz: Serviciile bancilor sunt prea scumpe

Vineri, 22 Mai 2009, ora 11:09
1484 citiri
Joseph Stiglitz: Serviciile bancilor sunt prea scumpe

Sistemul financiar a ajuns sa ofere servicii prea scumpe, bancherii fiind concentrati pe maximizarea profitului propriu, le-a spus Joseph Stiglitz, fost vicepresedinte al Bancii Mondiale si laureat al Premiului Nobel pentru economie, participantilor la Formul Financiar Central si Sud-Est European. 

"Ar trebui sa fie posibil sa cumperi ceva de la comerciant si sa poti plati, transferand bani din contul tau in contul lui. Tranzactia electronica are un cost foarte mic. Dar bancile taxeaza cu 1%-2% din valoarea tranzactiei, care la un bun de 10.000 de dolari ajunge sa reprezinte o suma importanta. Si-au folosit pozitia de monopol pentru a mari costurile de tranzactionare", a explicat Stiglitz.

Si pe plan local bancile percep comisioane similare pentru platile cu cardul la comercianti, care sunt suportate de vanzator, din marja proprie. Vorbind despre inovatia din sistemul financiar american, Stiglitz spune ca bancherii au fost atat de inventivi in crearea de produse care sa ocoleasca reglementarile incat au ajuns sa nu mai inteleaga propriile afaceri.

El spune ca toate segmentele sectorului financiar au gresit masiv, incluzand pe lista si agentiile de rating, care s-au aflat in conflict de interese atunci cand au fost platite de bancile de investitii pentru a evalua obligatiunile pe care le vindeau.

 

#banci, #comisioane, #plati, #stiglitz, #tranzactii , #Tranzactii