Reprezentantii Franklin Templeton au indoieli in privinta listarii FP

Luni, 07 Iunie 2010, ora 09:13
1568 citiri
Reprezentantii Franklin Templeton au indoieli in privinta listarii FP

Compania Franklin Templeton va deveni administrator oficial al Fondului Proprietatea (FP) cel mai devreme in luna iulie, daca Guvernul nu va mai intarzia adoptarea legislatiei necesare acestei numiri, insa va avea nevoie de trei luni pentru a lista Fondul, spun oficialii companiei, transmite NewsIn.

"Odata ce Guvernul aproba legislatia necesara numirii noastre, vor mai trece aproximativ trei luni pana la listarea FP", a declarat, pentru NewsIn, Grzegorz Konieczny, vicepresedinte executiv al Franklin Templeton Invetments.

"Odata ce vom fi numiti, ne vom misca foarte repede in vederea listarii. Asadar, daca suntem numiti la 1 iulie, putem lista FP cel mai devreme in octombrie, si asa mai departe", a explicat Konieczny.

Oficialii FP spun ca vor avea nevoie de timp pentru a pregati listarea pe o bursa internationala, pentru ca toate documentele sa indeplineasca cerintele acelei burse, fie ea London Stock Exchange (LSE) sau New York Stock Exchange (NYSE).

"Daca lucrurile se mai taraganeaza mult, nu vad posibila listarea FP anul acesta", spune si David Smart, sef al divizei de Fonduri Suverane al Franklin Templeton.

Reprezentantii Franklin Templeton sustin ca urmeaza o perioada de vacanta, si numirea oficiala a Franklin Templeton ca administrator al FP de catre guvern ar putea fi intarziata si mai mult.

"Toata infrastructura necesara functionarii FP a fost construita. Am petrecut o gramada de timp pentru constructia unui mecanism de diseminare a informatiei. Pana nu suntem numiti oficial, FP nu poate oferi dividende, iar acestea s-au acumulat de ceva vreme", a mai spus Smart.

Mark Mobius, presedintele executiv al Templeton Asset Management, sustine ca echipa Franklin Templeton a cheltuit pana in prezent in jur de 3 milioane de dolari din fonduri proprii, in echipamente, consumabile, calatorii oficiale si in dezvoltarea echipei proprii, in asteptarea deblocarii situatiei numirii oficiale la carma FP de catre guvern.

Pretul unei actiuni a Fondului Proprietatea oscileaza pe piata nereglementata intre 0,2 lei si 0,6 lei, cu o medie a pietei situata in jurul a 0,3-0,4 lei, conform anunturilor publicitare afisate vineri pe site-uri specializate.

Listarea FP va stabili un pret de referinta pentru micii actionari si in acelsi timp va face transparente tranzactiile cu actiuni ale fondului.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti.

Insa termenul de listare a fost mereu amanat, ultimele declaratii indicand ca intrarea la cota bursei se va face, probabil, la sfarsitul lui 2010 sau in 2011.

Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an al Fondului Proprietatea prevede un profit net de 91,2 milioane lei, de opt ori mai mic fata de 2009. Anul trecut, Fondul a raportat un rezultat net de circa 730 milioane lei, dupa vanzarea participatiilor CEZ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#franklin, #templeton, #fond, #proprietatea , #Tranzactii