ROBOR a coborat la 7%, dar creditele tot sunt mai scumpe

Luni, 20 Iulie 2009, ora 10:15
1099 citiri
ROBOR a coborat la 7%, dar creditele tot sunt mai scumpe

Ratele dobanzilor interbancare la lei pe trei si sase luni au coborat sub pragul de 10% pe an si promit in sfarsit o ieftinire vizibila a creditelor in moneda nationala, dar realitatea arata ca bancile inca dau credite in lei cu dobanzi mai mari decat anul trecut.

Dobanzile de pe piata monetara nu au mai fost atat de scazute din februarie 2008, timp in care au stationat mai multe luni la rand la niveluri de 15-16% pe an si chiar mai sus, care se traduceau in costuri pentru clienti de peste 20% la creditele in lei.

Din acest an, bancile sunt obligate sa foloseasca indicatori transparenti la stabilirea dobanzilor la credite, rata ROBOR la trei luni fiind cea mai folosita. Aceasta a intrat saptamana trecuta sub nivelul de 9,5% pe an, iar daca se mentine acolo clientii ar putea inregistra o ieftinire vizibila a creditelor la urmatoarea actualizare periodica a costurilor.

Dobanzile pe o zi, scadenta la care se fac cele mai multe dintre tranzactiile intre banci, au coborat vineri chiar sub nivelul de 7% pe an pe fondul acumularii unui exces de lichiditate care a determinat BNR sa absoarba aproape doua miliarde de lei intr-un depozit pe o saptamana. 

 

ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
Indicele ROBOR, aflat în scădere, a atins luni, 25 martie, cea mai mică valoare din vara anului 2022 până în prezent, potrivit unor date ale Băncii Naționale Române (BNR). ROBOR la trei...
#robor, # scadere, # valoare, # dobanzi, # credite , #Tranzactii