Robotii ataca Bursa din Tokyo: Ne-au vanat ca in Terminator!

Joi, 05 Martie 2015, ora 18:00
5101 citiri
Robotii ataca Bursa din Tokyo: Ne-au vanat ca in Terminator!
Foto: IQ Options

Oamenii pierd batalia cu robotii indiferent cat de repede s-ar misca. Nu exista scapare!

Aceasta este concluzia lui Yuji Honkawa, fost broker la Bursa din Tokyo, actualmente somer, care si-a pierdut postul, dupa 20 de ani in care s-a ocupat zilnic de tranzactii, pentru ca masinile au ajuns sa-i faca treaba mai repede.

Pe masura ce in piata si-au facut loc traderii roboti, oamenii au fost dati deoparte. Daca in 2010 doar 10% din activitatea bursei din Tokyo era coordonata de masinarii, acum procentul oficial este de 72%.

Din traderii care odinioara se agitau prin salile Bursei din Tokyo, 80% au plecat, relateaza agentia Bloomberg.

"A fost ca in Terminator - o poveste in care oamenii si robotii se confrunta si in final robotii extermina omenirea", povesteste Yuji Honkawa.

Oamenii, inlocuiti de Flash Boys

Suprematia tranzactiilor rapide facute cu ajutorul computerelor a atras o atentie sporita si in Statele Unite.

Michael Lewis, unul din criticii acestei metode si autorul volumului "Flash Boys", ii descrie pe traderi HFT (high-frequency trading) ca pe o gasca de talhari, avantajul fiecaruia fiind dat de rapiditatea computerului pe care opereaza.

Insa, in afara lumii financiare, schimbarile radicale, precum cea petrecuta pe Bursa din Tokyo, au fost prea putin observate.

Un sondaj efectuat anul trecut in Asia arata ca doar 28% dintre respondenti se declara impotriva sistemului HFT, fata de 57% in Statele Unite.

Acum, zgomotul frenetic al bursei din Tokyo a fost inlocuit de zumzetul constant al serverelor adapostite in doua cladiri construite in portul din Golful Tokyo.

Cladirile Tokyo Electric Power au la subsol una din cele mai mari substatii electrice din Japonia si pot face fata cu brio unui taifun, unui cutremur sau unui tsunami.

Cusca computerelor

In interiorul cladirii, mii de servere apartinand brokerilor, traderilor HFT si Bursei din Tokyo sunt aliniate in custi de dimensiunea unui frigider.

Conectate prin intermediul kilometrilor de fibra optica din interiorul cladirii, masinariile iau parte la orice tranzactie derulata pe Bursa din Tokyo.

Din 2010 si pana in prezent, nivelul tranzactiilor in sistem HFT s-a triplat an de an ajungand in prezent la 270.000 de miliarde de yeni, aproximativ 2.300 de miliarde de dolari.

Sistemul este folosit de marii operatori care care activeaza si in sistemul HFT din Statele Unite: Virtu Financial, Tower Research si Hudson River Trading.

In total, cateva zeci de companii pun la bataie ultimele sofware-uri de pe piata pentru a realiza tranzactii pe platforma digitala Arrowhead a Bursei din Tokyo, inaugurata in 2010. In numai 5 ani, viteza operatiunilor a crescut de 1.000 de ori.

Folosind criterii de arbitraj statistic si inteligenta artificiala, computerele zumzaie nepasatoare, fara nervi, fara incrancenare, generand profituri pentru operatori.

Centrul banilor

Este mult mai greu sa faci bani pe bursa in Japonia decat in Statele Unite. In timp ce piata din SUA este sparta in peste 50 de burse, in Japonia, 90% din tot ce misca in economie se concentreaza pe Bursa din Tokyo.

Aici, "Flash Boys", personajele lui Michael Lewis, nu-si mai pot organiza speculatiile in felul descris de scriitorul american, considera Dickson Mok, seful departamentului de tranzactii de la Pinebridge Investments Asia din Hong Kong.

"Piata nu este atat de fragmentata ca in America si acest lucru atenueaza acel stil de tranzactii HFT speculative", sustine acesta.

In anumite aspecte, Bursa din Tokyo pare creionata dupa un sistem care sa blocheze speculatiile frecvent intalnite in sistemul de tranzactionare HFT din Statele Unite.

Lipsesc inclusiv comisioanele percepute la tranzactiile pe diferite burse. Jeffrey Sprecher, director executiv la Intercontinental Exchange, pe Bursa din New York, crede ca acest sistem poate duce intr-un final la slaba evidentiere a stimulentelor brokerului, facandu-l pe acesta sa lucreze impotriva intereselor clientului sau.

Acest aspect n-a incetinit insa ritmul tranzactiilor HFT si suprematia computerelor pe Bursa din Tokyo. In medie, se tranzactioneaza 9 miliarde de actiuni zilnic, cu 1.000 de cereri de tranzactii transmise pe secunda, arata datele salvate in serverele bursei din capitala Japoniei.

Ca si in Statele Unite, ascensiunea sistemului HFT a dus la sacrificarea personalului uman. Desi nivelul tranzactiilor, fata de 2009, a crescut cu 72%, 8.262 de persoane si-au pierdut slujbele, arata datele asociatiei de profil din Japonia.

Acelasi joc, alta viteza

"Sistemul HFT are abilitatea de a amplifica zgomotul tranzactiilor. Nivelul ridicat al volatilitatii intraday este de-a dreptul naucitor", considera Goya Nakao, manager la Sompo Japan Nipponkoa Asset Management, cu un capital de 11 miliarde de dolari.

Pentru a limita speculatiile si comenzile false, date doar pentru a fi anulate foarte rapid, Bursa din Tokyo percepe un comision pe fiecare comanda transmisa, indiferent daca este executata sau nu.

"Am implementat acest sistem in 2005, pentru a preveni speculatiile declansate de brokerii online, dar acum pare sa aiba efect si in sistemul HFT.

Aud destul de des plangeri in care traderii sustin ca n-au putut sa dea numarul de comenzi dorite, semn ca isi face efectul", sustine Tsuyoshi Otsuka, managerul grupului de planificare a strategiilor din cadrul Bursei din Tokyo.

Dickson Mok se arata in schimb deranjat de avalansa de programe software care au impanzit bursa din Japonia. "Preferam sa blocam tranzactiile, pentru a minimiza impactul traderilor HFT asupra pietei", explica acesta.

la fel, responsabilul cu administrarea fondului de 780 de miliarde de dolari al asigurarilor de sanatate din Norvegia, care nu se bazeaza pe algoritmii dezvoltati de brokeri, a fost nevoit sa blocheze tranzactiile in repetate randuri, in cursul anului trecut, pentru a preveni speculatiile pe ciclicitatea intraday a pietei.

Yuji Honkawa, victima a digitalizarii bursei, observa de pe margine cum doar jucatorii si viteza jocului se schimba.

"Castigatorii sunt cei care vand si cumpara mai repede decat ceilati. Principiul de baza este acelasi. Ce s-a modificat este doar modul in care se tranzactioneaza", spune fostul broker de pe Bursa din Tokyo.

#roboti bursa, #algoritmi tranzactii bursa, #inteligenta artificiala Bursa Tokyo, #speculatii bursa , #Tranzactii