Tranzactii in premiera pe derivatele franc elvetian / leu

Miercuri, 09 Aprilie 2008, ora 17:53
1451 citiri

Pe piata Sibex, cel mai important eveniment al sedintei de miercuri a fost tranzactionarea in premiera a derivatelor pe cursul de schimb franc/elvetian leu care, la o saptamana de la lansare a atras primii investitori.Au fost incheiate 30 contracte CHF/RON pe scadenta iunie, pretul de cotare pentru moneda din tara cantoanelor fixandu-se la 2,348 lei. Decisiva pentru atragerea clientilor pe acest produs a fost si intrarea market makerului, anume societatea WBS care a oferit cotatii foarte bune atat la cerere cat si la oferta.



In ceea ce priveste caracteristicile de ansamblu ale sedintei de la mijlocul saptamanii, s-a putut observa continuarea scaderilor, fara ca acestea sa aiba insa amplitudinea celor din sedinta precedenta. Din perspectiva lichiditatii am avut parte de o sesiune cu volume bune, fiind incheiate 11.475 contracte din aproape 2000 tranzactii cu o valoare de 32,25 milioane de lei.


Numarul pozitiilor futures si-a pastrat tendinta ascendenta depasind usor pragul de 70.000.


”In ciuda evolutiei negative atat a pietei la vedere cat si a celei de la Sibiu, numarul celor interesati de contractele disponibile este in crestere. Diversificarea serviciilor, mereu bine venita, a adus si primele tranzactii pe perechea valutara CHF/RON si chiar daca numarul de tranzactii este inca destul de redus, prezenta market makerului pe acest simbol poate aduce pe viitor un interes in crestere pe produsul in discutie” a declarat Mirabela Coss, broker la SSIF Broker Cluj.


Pe langa contractele amintite, de remarcat a fost interesul pentru intreaga piata a derivatelor pe cursurile de schimb. S-au putut observa astfel cele 30 contracte incheiate pe raportul RON/USD, dolarul fiind cotat pentru iunie la 2,384 lei, in crestere cu 0,4 bani.


Cele mai multe contracte pe un produs derivat valutar s-au inregistrat pe perechea leu/euro, unde totalul s-a ridicat la 69. Pentru scadenta din vara moneda unica a crescut cu 0,5 bani ajungand la 3,74 lei. in schimb pentru septembrie si decembrie euro s-a depreciat cu cate un ban si doi bani, inchizand la 3,76 si 3,77 lei.


Pe segmentul derivatelor pe actiuni investitorii au continuat sa acorde o atentie maximala produselor financiare. S-au impus DESIF 5 cu mai mult de 6000 contracte urmate de DESIF 5 cu peste 5000.


Locul trei a revenit sectorului petrolier, DESNP beneficiind de 88 contracte. Pentru scadenta scurta, dominanta ca pondere in rulaj, DESIF 5  au inchis la 3,06 lei/actiune in scadere cu 3,99 bani iar DESIF 5 la 2,588 lei/actiune, in minus cu 2,45 bani.