Pretul petrolului scade usor, inaintea intalnirii OPEC

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 08:12
2838 citiri
Pretul petrolului scade usor, inaintea intalnirii OPEC

Pretul petrolului a atins maximul ultimei saptamani, miercuri, dupa ce marti atinsese maximul ultimei luni. Ameliorarea preturilor se produce in contextul in care Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pregateste o intalnire la Viena, eveniment in cadrul caruia s-ar putea stabili o limita superioara pentru anul 2012.

Astfel, contractele futures tranzactionate in New York au cunoscut o scadere usoara, dupa ce urcasera la cel mai mare pret din ultima luna, in sedinta de tranzactionare de marti, potrivit Bloomberg.

Livrarile de petrol pentru luna ianuarie au fost de 100,1 dolari pe baril, in scadere cu 13 centi fata de marti, in tranzactia electronica de la New York Mercantile Exchange. Avansul de marti pentru aceste contracte a fost de 2,4 procente, pana la 100,14 dolari, cea mai inalta inchidere din 7 decembrie pana acum.

Livrarile de petrol Brent pentru luna ianuarie au fost de 109,13 dolari pe baril, in coborare cu 37 de centi fata de marti, pe ICE Futures Exchange din Londra.

Chiar si cel mai activ contract in tranzactii, cel pentru luna februarie, a scazut cu 34 de centi, pana la 108,74 dolari pe baril.

Preturile la petrol au urcat in 13 decembrie dupa ce un parlamentar iranian a declarat ca tara sa va bloca Stramtoarea Hormuz pentru exercitii militare.

In acest context, membrii OPEC au ajuns la concluzia ca ar trebui sa stabileasca o limita superioara pentru prima jumatate a anului viitor de aproximativ 30 de miloane de barili pe zi, potrivit unui oficial OPEC.

OPEC a furnizat luna trecuta 30,355 de milioane de barili de petrol pe zi, potrivit Bloomberg, care explica faptul ca grupul tarilor membre OPEC va fi nevoit sa vanda 30,1 milioane de baril pe zi anul viitor pentru a echilibra cererea si rezervele globale.

"Piata este putin cam nesigura in privinta rezultatelor intalnirii OPEC, a declarat David Lennox, unul dintre analistii care a prevazut ca pretul petrolului va creste de la 80 de dolari pana la 90 de dolari pe baril inainte ca tensiunile sa se acumuleze in Golf.

#pret petrol, #intalnire OPEC, #limita superioara pret petrol , #Tranzactionare futures