Broker Cluj incearca sa recapete increderea actionarilor prin inasprirea controlului intern

Miercuri, 22 Aprilie 2009, ora 14:23
1327 citiri
Broker Cluj incearca sa recapete increderea actionarilor prin inasprirea controlului intern

Broker Cluj (BRK) vrea sa inaspreasca controlul intern pentru a recastiga increderea actionarilor dupa sanctiunile aplicate de CNVM, in conditiile in care doar o mica parte din clienti a migrat spre alte case de brokeraj, a declarat pentru NewsIn Darie Moldovan, directorul general adjunct al Broker.

"Vrem sa recastigam increderea clientilor si in primul rand a actionarilor, pentru ca am vazut ce s-a intamplat cu actiunea BRK dupa reluarea la tranzactionare", a spus Moldovan.

Cotatia Broker Cluj s-a prabusit cu 38% de la data desfasurarii adunarii generale din 10 aprilie, actiunile deprecindu-se pana la limita maxima de variatie admisa pe Bursa (15%) in cele trei sedinte in care s-au tranzactionat dupa AGA.

In 14 aprilie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a sanctionat drastic conducerea Broker Cluj (BRK), lui Petru Prunea si Adrian Ceuca fiindu-le interzisa desfasurarea de activitati pe piata de capital pentru 5, respectiv 3 ani, in timp ce casa de brokeraj va plati o amenda de 724.000 lei.

Masurile de sanctionare au venit in urma controlului de fond pe care l-au efectuat comisarii CNVM la casa de brokeraj.

Potrivit ordonantelor, la firma de brokeraj s-au descoperit mai multe nereguli, printre care si nerespectarea unei decizii cu privire la interzicerea desfasurarii temporare a activitatilor la sucursalele Alba Iulia, Arad, Bistrita, Botosani, Bucuresti, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu si Timisoara.

Totodata, CNVM a amendat 19 angajati ai Broker Cluj din cadrul sucursalelor Alba, Timisoara, Baia Mare si Cluj, dupa ce a descoperit mai multe nereguli in activitatea acestora.

"Vom lua o serie de masuri pentru restructurare, iar departamentele de control intern sunt primele vizate, find nevoie de o inasprire a controlului.

In acest scop, conducerea executiva va face o serie de propuneri in urmatoarea intalnire a consiliului de administratie pentru remedierea unor probleme", a mai spus directorul general adjunct.

Broker a pierdut doar 20 de clienti in perioada suspendarii In privinta clientilor pierduti in perioada suspendarii activitatii, Darie Moldovan mentioneaza ca societatea nu s-a confruntat cu o migrare in masa a clientilor catre alte firme de brokeraj, dar au fost cativa care au cerut transferul actiunilor la Depozitarul Central.

"Cred ca au fost in jur de 20 de clienti care au parasit Broker in aceasta perioada, dar in general nu sunt clienti mari.

Acestia din urma sunt mai rabdatori si se bazeaza pe relatia formata in timp cu brokerii societatii", explica Moldovan.

Consiliul de administratie al Broker Cluj si-a ales saptamana trecuta echipa de conducere interimara in urma unei sedinte de urgenta, dupa suspendarile din functie ale lui Adrian Ceuca si Petru Prunea.

Astfel, Florica Venter, fostul director pentru operatiuni cu firme a devenit director general interimar al societatii, iar Darie Moldovan a preluat functia de director adjunct. 

#actionari, # CNVM, # capital, # societate , #Tranzactionare