Broker: "In cazul Romgaz, investitorii straini au analizat piata din Romania si acum stiu care sunt oportunitatile"

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 15:30
2659 citiri
Broker: "In cazul Romgaz, investitorii straini au analizat piata din Romania si acum stiu care sunt oportunitatile"

In ultimele cinci sedinte de tranzactionare, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a consemnat un avans de 4%, datorat in mare parte ofertei de listare a Romgaz.

Joi, BVB a crescut usor pentru a saptea sedinta consecutiv, mentinandu-se astfel la maximul ultimilor doi ani.

"Romgaz a reusit sa mai aprinda motoarele BVB. Pe de o parte a atras atentia investitorilor straini asupra oportunitatilor din Romania, iar pe de alta parte, investitorii romani au fost mobilizati de oportunitatea asta si au inceput sa se gandeasca ca bursa este totusi o alternativa la economiile in banca sau daca nu o alternativa, macar o completare" a declarat pentru Business24 brokerul Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj SSIF Elda Invest Galati.

Lichiditatea in sedinta de tranzactionare de miercuri a BVB a fost de aproximativ 1,18 miliarde lei (circa 266,39 milioane euro), in crestere fata de sedinta de marti, cand investitorii au tranzactionat de 41,91 milioane lei (9,43 milioane euro).

Astfel, nivelul din sedinta precedenta este cel mai mare din istorie, in conditiile inregistrarii ofertei Romgaz. Precedentul record, de 489,7 milioane lei (115,8 milioane euro), a fost atins in 23 februarie 2011. Atunci BERD a vandut participatia de 5% de la BRD (BRD), pentru 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro).

Investitorii au simtit cresterea in buzunar

Oferta Romgaz a deschis "apetitul" investitorilor straini pentru Bursa de Valori Bucuresti.

O buna parte din investitorii institutionali straini au venit si au luat direct actiuni, ceea ce oarecum era de asteptat, potrivit brokerului, pentru ca ei sunt adusi in principal de bancile austriece.

"Cred ca investitorii au simtit evenimentele din ultimele zile direct in buzunar si in portofoliile lor", sustine Adrian Manaila.

Acesta este de parere ca multi din acesti investitori s-ar putea sa se orienteze si catre lucruri mai riscante, care inca nu au inceput sa creasca asa de bine.

"Investitorii straini sunt interesati. Odata venind pe oferta Romgaz, era de asteptat ca investitori sa se uite putin pe toata piata. Si cum oportunitatile existau deja, avand in vedere randamentele pe care le-au avut SIF-urile, Fondul Proprietatea, Petromul sau Transgaz s-au gandit sa mai lase in piata bani", completeaza brokerul.

In ceea ce priveste cotatia FP, aceasta a incheiat sedinta de miercuri in crestere cu 0,56%, ajungand la 0,8095 lei.

Evolutia SIF-urilor, precum si aprecierea titlurilor Fondul Proprietatea (simbol FP), au condus la cresterea cu 0,43% a indicelui BET-FI, pana la 28.257,35 puncte.

Indicii BVB au avut o evolutie laterala in perioada august-octombrie

Nicu Grigoras, analist Investment Banking, este de parere ca indicii BVB au avut in perioada august-octombrie o evolutie laterala desi pietele internationale au avut evolutii pozitive. O posibila explicatie a acestei decorelari pe termen scurt, a pietei autohtone de tendinta generala a burselor, ar putea fi derularea ofertelor initiale (IPO Nuclearelectrica, IPO Adeplast, SPO Romgaz). Investitorii si-au concentrat probabil atentia si resursele financiare pe aceste operatiuni si mai putin pe companiile listate deja la cota bursei, volumele de tranzactionare si evolutia preturilor fiind modeste.

"Evolutia indicilor BVB a fost una pozitiva in ultimele sedinte de tranzactionare, evolutie determinata in primul rand de incheierea ofertei Romgaz si de evolutia pozitiva a pietelor internationale. Atentia investitorilor a revenit asupra companiilor listate si e posibil sa urmeze o perioada in care decalajul de crestere fata de pietele externe sa fie recuperat" a declarat pentru Business24 Nicu Grigoras.

Cum va evolua BVB in urmatoarele zile

Pana la listarea Romgazului in Londra, va fi o oarecare crestere pentru ca evenimentul este asteptat de toata lumea, sustine proprietarul firmei de brokeraj SSIF Elda Invest Galati.

"Evenimentul este asteptat de toata lumea, iar daca ne uitam la alocare, probabil ca pretul va tasni destul de frumos. Eu ma astept la o crestere", afirma Manaila.

Premierul Victor Ponta va merge la Londra sa asiste la inceperea tranzactiilor cu actiunile Romgaz, actiuni vandute acolo sub forma de certificate de depozit (GDR).

#bursa valori bucuresti, #listare Romgaz Bursa, #companii listate bvb, #listare Romgaz Londra , #Tranzactionare